Maatalous

Eurooppaa riivaava helle haittaa Tanskasta lähteviä eläinkuljetuksia – eläimille taattava alle 30 asteen lämpötilat

Tanskan viranomaiset suosittavat pitkän matkan kuljetuksia vain, jos viilennys voidaan taata.
Sanne Katainen
Eläimille on taattava alle 30 asteen kuljetuslämpötilat, ja se voi olla helleaallon aikaan Euroopassa haastavaa. Kuva ei liity juttuun.

Suurta osaa Tanskasta lähtevistä pitkän matkan eläinkuljetuksista ei voida ajaa tulevina päivinä, kertovat esimerkiksi tanskalaislehti Jyllands-Posten ja Tanskan yleisradioyhtiön TV 2.

Tanskan elintarvikeviranomainen on tiedottanut tanskalaisille kuljetusyhtiöille, että Länsi- ja Etelä-Euroopan 40 astetta hipovat lämpötilat asettavat haasteita eläinkuljetuksille.

Eläimiä ei saa EU:n eläinsuojelulainsäädännön mukaan ajaa, jos eläinkuljetuksen lämpötilaa ei pystytä pitämään alle 30 asteessa.

"Kuumat lämpötilat ovat saavuttaneet Saksan, Belgian ja Ranskan, ja se tarkoittaa, että useat eläinkuljetukset joutuvat Tanskassa odottamaan, että viileämpi ilma virtaa Eurooppaan", kirjoittaa Tanskan TV 2.

Eläinkuljetusten ajaminen on mahdollista, jos eläimille saadaan varmistettua alle 30 asteen lämpötilat.

"Jos kuljetuksia aiotaan ajaa, jäähdytyksen pitää olla riittävää. Vaihtoehtoisesti ajon voi aikatauluttaa yöaikaan. Olemme tiedottaneet tästä kuljetusalan yrityksiä", kertoo johtava konsultti Stig Mellergaard Tanskan Ruokavirastosta Jyllands-Postenin mukaan.

Tanskan elintarviketurvallisuusviranomaiset aikovat suorittaa satunnaistarkastuksia eläinkuljetuksiin ennen niiden lähtöä kohti helteen riivaamia Euroopan maita.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sianlihan tuottajahinnoissa rikotaan ennätyksiä EU-maissa

Näitä haluttaisiin Venäjälle lisää – suomalaishiehot ovat niin hyviä, että niiden osallistumista venäläisiin karjanäyttelyihin on rajoitettu

HKScanin eläinkuljetuksesta somessa kirjoittanut nainen sai tuomion kunnianloukkauksesta – tuomittiin sakkoihin