Maatalous

Tutkija perustelee S-ryhmän hiililaskuria: Tutkimuksissa ei ole voitu osoittaa eroja ulkomaisen ja kotimaisen lihan hiilijalanjäljessä

Luonnonvarakeskuksen Hannele Pulkkinen oli mukana tekemässä hiililaskuria S-ryhmälle.
Jarkko Sirkiä
Lihan alkuperä ei tutkijan mukaan vaikuta merkittävästi hiilijalanjälkeen.

Luonnonvarakeskuksen tutkijan Hannele Pulkkisen mukaan S-ryhmän hiilijalanjälkilaskuri on periaatteessa melko karkea, mutta kuvaa kuitenkin hyvin eri tuoteryhmien suuruusluokkia. Tarkempia, eri yritysten tuotekohtaisia tietoja ilmastovaikutuksista ei ole laajassa mittakaavassa vielä saatavilla.

”Se vaatisi tiedonkeruuta pitkistä ruokaketjuista eli esimerkiksi viljelijän ja panostuottajan pitäisi kerätä tietoa. Työlästä se olisi”, Pulkkinen kertoo.

Tarkempaa, tuoteketjukohtaista tietoa hiilijalanjäljestä kyllä tulee Pulkkisen sanojen mukaan saataville tulevaisuudessa.

Pulkkinen myöntää, että samaan tuoteryhmään kuuluvilla tuotteilla on hiilijalanjäljessä eroja. Hän kuitenkin kertoo, ettei tutkimuksissa ole voitu osoittaa eroja ulkomaisen ja kotimaisen lihan välillä hiilijalanjäljessä.

”Suomalaisen tuotannon haasteena ovat turvemaat, jotka näkyvät päästöissä. Lisäksi monilla viljelykasveilla jäädään monia maita alhaisempiin satotasoihin ilmasto-olosuhteiden takia. Päästöt ovat tällöin suuremmat tuotettua kiloa kohden”, Pulkkinen sanoo.

Lue lisää:

S-ryhmän tuleva hiililaskuri ohjaa kasvisten kulutukseen – ei erota kotimaista nautaa brasilialaisesta

MTK:n Juha Marttila ihmettelee S-ryhmän hiililaskuria: ”Ei anna arvoa suomalaiselle tuotannolle”

Lue lisää

Neuvontapalvelut ja viranomaiset keräävät tiloilta valtavat määrät dataa, joka ei ole kuitenkaan viljelijöiden käytettävissä – "lisää avoimuutta peliin"

Aliisa Lindbohm vaihtoi kesäksi alaa ja tuli kesätöihin puiden mittaajaksi hautausmaalle – "Esimerkiksi puun pituuden mittaamiseen käytettävästä hypsometristä en ollut ikinä kuullutkaan!"

Metsänomistajat saavat apua uudesta verkkopohjaisesta työkalusta – Kertoo, miten suometsiä kannattaa hoitaa

Suometsien uudistushakkuut vapauttavat hiiltä ilmakehään – ratkaisu voi löytyä jatkuvasta kasvatuksesta