Maatalous

Hämmennystä herättävä havainto Ruotsissa: Maitopurkkien mainoksissa kehotettiin välttämään lihaa

Ruotsalaistoimittaja huomasi, että ICA.n tuotemerkin alla myydyissä Arlan maitopurkeissa kehotetaan jättämään liha pois jauhelihakastikkeesta ilmastosyistä.
Eija Mansikkamäki
Ruotsalaistoimittajan mielestä jauhelihan tuomitseminen maitopurkin kyljessä on lähes sama asia kuin itse maidon tuomitseminen. Arkistokuva.

Toimittaja Stefan Ljungdahl Jordbruksaktuellt–lehdestä hämmästyi nähdessään ICA:ssa Arlan pakkaamaa maitoa, jonka purkissa kehotetaan luopumaan jauhelihasta.

"On enemmän sääntö kuin poikkeus, että yritykset pyrkivät saamaan "ilmastoviisaan" - roolin kuluttajien silmissä kiroamalla tietyt ruoat ja viljelijät. Tempaukset perustuvat yleensä hyvin heikosti tieteeseen", kirjoittaa Ljungdahl kolumnissaan.

Hänen mukaansa jauhelihan tuomitseminen maitopurkin kyljessä on melkein sama asia kuin itse maidon tuomitseminen.

"Jauhelihan vastainen propaganda on päätynyt tähän tuotteeseen, joka tulee meidän ympäristöystävällisistä, maisemaa ylläpitävistä, viljasatoa parantavista ja hiiltä sitovista lehmistä", Ljungdahl kirjoittaa hämmentyneenä.

Hän muistuttaa, että lypsylehmät päätyvät myös lopulta lihaksi, kuten jauhelihaksi jauhelihakastikkeeseen.

"Se on kustannustehokasta ja ympäristöystävällistä."

Ljungdahlilla heräsi useita kysymyksiä: "Mitä ICA:ssa ajateltiin? Mikä meijeri pakkasi maidon ja mitä he ajattelivat purkin viestistä? Mitä maidontuottajat ajattelevat tästä?

Jordbruksaktuelltin uutisoinnin jälkeen Arla kommentoi, että he eivät voi asettaa ICA:lle vaatimuksia, koska se on niin suuri asiakas. Toisekseen Ruotsissa ei ole montaa niin suurta meijeriä kuin Arla, joka pystyisi toimittamaan ICA:n tarvitsemia määriä maitotuotteita.

Ljungdahl peräänkuuluttaa tekstissään keskinäistä kunnioitusta. Hän kuvailee, että yritysten välinen yhteistyö on muutaman ihmisen välinen suhde. On tuottajien tehtävä pitää tarpeeksi hyvät suhteet ICA:n henkilökuntaan, jotta tällaista lihan vastaista propagandaa ei jatkossa tulisi maitopurkkeihin.

Hänen mukaansa myös ICA:n pitäisi hoitaa suhteensa ruotsalaisiin viljelijöihin viisaammin.

Arla Suomen viestintäpäällikkö Sirpa Rinne kertoo MT:lle, että heillä ei ole aikeita laittaa vastaavaa omiin tuotteisiinsa, eikä sellaista ole edes ehdotettu.

"On hyvä huomata, että Ruotsissa kyse on ICA:n tuotteesta eikä siis Arlan brändistä", Rinna huomauttaa.

Linkki alkuperäiseen juttuun: När Arla distribuerar anti-köttpropaganda

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sianlihan tuottajahinta ylitti Saksassa kaksi euroa kilolta – Suomessa hinnassa varovainen nykäys ylöspäin

Fosforin hinta on alhaisimmillaan 13 vuoteen – viljelijöille lannoitteiden hinnat eivät ole syksyllä laskeneet

Traktorimyynti hyytyi syksyllä – kuluvasta vuodesta on tulossa traktorihistorian toiseksi hiljaisin