LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Maatalous

Bayer puolustaa glyfosaattia vimmaisesti – Yhdysvalloissa nostettu jo yli 18 000 oikeusjuttua

Oikeusjuttujen kantajat väittävät rikkakasvien torjunnassa käytettävän glyfosaatin aiheuttaneen heille vakavia sairauksia.
Ina Fassbender
Bayerin tuhannet oikeusjutut koskevat kasvinsuojeluaine glyfosaattia, jota myös Suomessa käytetään yleisesti rikkakasvien torjunnassa.

Saksalainen kemikaalijätti Bayer kertoo, että yhtiötä vastaan on nostettu Yhdysvalloissa yli 18  000 oikeusjuttua, jotka koskevat kasvinsuojeluaine glyfosaattia. Oikeusjuttujen kantajat väittävät rikkakasvien torjunnassa käytettävän glyfosaatin aiheuttaneen heille vakavia sairauksia, kuten syöpää.

Huhtikuussa oikeusjuttuja oli vireillä noin 13  400.

Bayer sanoi tiistaina tiedotteessaan aikovansa puolustaa itseään oikeudessa voimakkaasti.

Yhtiö on todennut aiemmin, että glyfosaattipohjaisia tuotteita voidaan käyttää turvallisesti ja että glyfosaatti ei ole syöpää aiheuttava.

Tämän vuoden toukokuussa valamiehistö määräsi Bayerin omistaman Monsanton maksamaan yli kaksi miljardia dollaria syöpään sairastuneelle pariskunnalle Kaliforniassa. Pariskunta haastoi yhtiön oikeuteen, koska katsoi, että syövän aiheutti glyfosaattipohjainen rikkakasvimyrkky Roundup.

Viime viikolla oikeuden tuomari kuitenkin alensi parikunnalle määrätyt miljardikorvaukset 87 miljoonaan dollariin.

Glyfosaatin terveysriskeistä on ollut erilaisia arvioita. Bayeria on aiemminkin syytetty oikeudessa siitä, että Roundup on aiheuttanut syöpää. Vuonna 2018 ja 2019 glyfosaatin kehittäjä Monsanto katsottiin syylliseksi siihen, ettei se ollut varoittanut asianmukaisesti Roundupin mahdollisista riskeistä.

Bayer osti Monsanton viime vuonna. Bayerin mukaan Monsanton tuotteet ovat turvallisia, jos niitä käytetään oikein.

Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos on ollut eri linjoilla. Sen mukaan glyfosaatti tulisi luokitella todennäköisesti ihmiselle syöpää aiheuttavaksi.

Suomessa glyfosaatti on yleisimmin rikkakasvien torjuntaan käytetty kasviensuojeluaine. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes kertoi toukokuussa STT:lle, että se on käytössä yhteensä noin 40 valmisteessa.

Glyfosaatilla on EU:ssa vuoden 2022 loppupuolelle asti voimassa oleva käyttölupa, joka perustuu Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA) arviointeihin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mepit vastustavat glyfosaatille vastustuskykyisten viljelykasvien tuontia – Vaativat komissiota jättämään tuontiluvat hyväksymättä

Noin 5 000 saksalaista viljelijää osoitti mieltään Hampurissa - viljelijöiden mitta täyttyi lakipaketin takia, jolla rajoitetaan kasvinsuojeluaineiden ja lannoitteiden käyttöä

UPM nousi suurimmaksi yhteisöverojen maksajaksi viime vuonna – potti 202 miljoonaa euroa