Maatalous

Markkinakatsaus: Suomen naudanlihan tuotanto on ollut alkuvuoden alamäessä – EU:sta nautaa on viety aiempaa enemmän ulos

EU:n asema naudan viejänä kasvoi alkuvuonna. Tuonti Brasiliasta EU:hun väheni ja Argentiinasta kasvoi.
Pekka Fali
Naudanlihan tuotanto on hienoisesti laskenut alkuvuoden ajan. Kuvituskuva.

Naudanlihan vienti EU:sta on kasvanut tammi–kesäkuussa noin 15 prosenttia verrattuna vuoden 2018 vastaavaan aikaväliin. Tuonti väheni kaksi prosenttia, samoin kulutus.

Tuontimaiden väliset suhteet muuttuivat tammi–kesäkuussa viime vuoteen verrattuna.

Brasilian valta-asema tuontimaana heikkeni. Brasilialaista naudanlihaa tuodaan EU:hun nyt kymmeneksen vähemmän kuin vuosi sitten. Argentiina puolestaan kasvatti tuontiaan 21 prosenttia.

Kotimainen naudanlihan tuotanto kasvoi Luonnonvarakeskuksen (Luke) tilastojen mukaan tammi–kesäkuussa kolme prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan. Tuotanto kuitenkin väheni tammi- ja kesäkuun välillä yhteensä 1,75 miljoonaa kiloa eli yhteensä 21 prosenttia.

Naudanlihan tuottajahinnat Suomessa ovat pysyneet hyvin vakaina koko kuluneen vuoden ajan mutta nousivat hieman, keskimäärin kaksi prosenttia, tammi–kesäkuussa verrattuna alkuvuoteen 2018.

Naudanlihan hinta jäi Suomessa kesäkuussa 59 senttiä alle EU-maiden keskiarvon.

Luken tuoreet viljojen ja perunan tuottajahintajulkistukset olivat valoisia. Etenkin kauran tuottajahinnat nousivat – siitä maksettiin tammi–kesäkuussa kolmanneksen enemmän kuin vuosi sitten.

Kotimaisen leipävehnän tuottajahinta nousi tammi–kesäkuussa keskimäärin 21 prosenttia vuoden takaisesta ja rehuohran 19 prosenttia.

Ruokaperunan tuottajahinta nousi samalla aikavälillä seitsemisen prosenttia.

Arviot maailman hyvästä viljasadosta saivat jälleen lisävahvistusta viime viikolla, kun Kansainvälinen viljaneuvosto IGC julkaisi päivitetyn ennusteensa kauden 2019/20 sadosta.

IGC:n mukaan odotettavissa on ennätykselliset sadot vehnästä, ohrasta ja maissista.

Kokonaissadon viljaneuvosto arvioi nyt nousevan 2 148 miljoonaan tonniin, mikä on hivenen suurempi kuin viime kauden sato.

Suuresta sadosta huolimatta viljaa on markkinoilla hieman vähemmän kuin neljään vuoteen. Syynä ovat pienet alkuvarastot.

IGC arvioi tämänvuotisen ohrasadon seitsemän prosenttia viime vuotta suuremmaksi. 150,5 miljoonaan tonniin nouseva sato olisi samalla suurin ohrasato kymmeneen vuoteen.

Euroopassa arviot Espanjan ohrasadosta ovat jonkin verran heikentyneet, mutta EU:n suurimmissa ohrantuottajamaissa Ranskassa ja Saksassa sadosta odotetaan hyvää. Viime vuotta suurempi sato on odotettavissa myös Ukrainassa ja Venäjällä.

Brittiläinen AHDB arvioi, että ohran hyvät sato-odotukset aiheuttavat hintapainetta markkinoilla. Toisaalta lokakuun lopussa mahdollisesti tavalla tai toisella toteutuva Britannian EU-ero voi tuoda voimaan tullimaksut, millä saattaa olla arvaamattomia vaikutuksia ohramarkkinoihin, AHDP ennustaa.

Myös kaurasta IGC odottaa huippusatoa. Tuoreimmassa ennusteessa sadon arvioidaan olevan yhdeksän prosenttia viimevuotista suurempi, 24,2 miljoonaa tonnia. Tuotantoa ovat kasvattaneet sekä suurempi viljelyala että paremmat sadot. Etenkin Kanadassa odotukset ovat korkealla.

Rukiista korjataan ennusteen mukaan suurin sato viiteen vuoteen, lähes viidennes enemmän kuin viime vuonna. Etenkin EU:ssa sadosta odotetaan edellisvuosia parempaa, kasvua viime vuoteen verrattuna 35 prosenttia.

EU tuottaa valtaosan maailman rukiista. Ennustetusta 12,9 miljoonan tonnin kokonaissadosta EU:n osuus on 8,3 miljoonaa tonnia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lintilä: Ehdotus tuontikiellosta brasilialaiselle naudanlihalle oli osoitettu komissiolle

EU:n kauppakomissaari Malmström: Brasilialaisen lihan tuontia ei voi kieltää – komissaari luki valtiovarainministeri Lintilän ehdotuksesta mediasta

Moni ravintola pyrkii eroon brasilialaisesta lihasta