Maatalous

Viime vuosituhannella syntynyt lehmä on harvinaisuus

Tauno Paakkari nimesi 15-vuotiaana lehmävasikan kypärämerkin mukaan. Nyt 20 vuotta myöhemmin Nolan elää edelleen samalla tilalla ja nauttii ansaituista eläkepäivistään.
Pekka Fali
Nolan ei tykkää rapsutuksista, mutta Sara Paakkarin se päästi lähelleen.

Paakkarin maitotilalla Siikajoen Ruukissa juhlittiin 28.7. navetan vanhimman lehmän, Nolanin syntymäpäiviä. Ikää vanhalla rouvalle on kertynyt kunnioitettavat 20 vuotta. Eläkkeellä lehmävanhus on ollut jo useamman vuoden.

Ikänsä lisäksi Nolan on harvinainen siinä mielessä, että se on rodultaan puhdas friisiläinen. Nykyään mustat lehmät ovat holsteineja.

Ikä ei näytä Nolania painavan: askel on kevyt, kun se kulkee jopa 18 vuotta sitä nuorempien joukossa umpilaitumella. Iän huomaa oikeastaan vain hieman harmahtavasta ja pörröisestä karvapeitteestä.

Eläkevirkanaan Nolan opastaa laitumelle pääsevää nuorisoa.

"Kun ensikot tulevat ensimmäistä kertaa laitumelle, ne ryntäilevät häntä suorana menemään. Nolan niitä sitten olemuksellaan toppuuttelee", tilan yrittäjä Tauno Paakkari kertoo.

Tilan toinen yrittäjä Arja Paakkari kuvailee Nolanin olevan luonteeltaan rauhallinen, arvonsa tunteva lehmä, joka ei anna koskea.

"Se on lauhkea käsitellä, mutta ei tykkää rapsuttelusta", Arja Paakkari mainitsee.

Paakkarit kertovat, että mikään huippulypsäjä Nolan ei koskaan ollut, mutta sen elinikäistuotos ehti kivuta silti yli 110 000 kiloon.

Nolan on isäntäväen mukaan poikinut viimeksi vuonna 2016. Sen jälkeen lehmää ei enää siemennetty.

"Tauno on aina sanonut, että mitään lemmikkilehmää ei koskaan tule, mutta siinä vaiheessa, kun Nolan alkoi soluttamaan ja maitomäärä tippui, piti tehdä päätös umpeenlaiton ja teuraaksi lähdön välillä. Tauno sitten sanoi, että laitetaan umpeen", Arja Paakkari taustoittaa Nolanin historiaa.

Vaikka Nolan olikin maitomäärältään hieman vaatimaton, komean lehmäperheen se on ainakin perustanut. Sen omia, ensimmäisen polven jälkeläisiä on siunaantunut 14 kappaletta.

Yhteensä sukupuussa on 73 jälkeläistä. Yhdessä sukulinjassa jälkeläisiä on jo kuudennessa polvessa.

Tauno Paakkari kiittelee veljeään Eino Paakkaria lehmien hyvästä hoidosta. Eino Paakkari toimii tilalla karjanhoitajana.

"Eino lypsää lehmät. Hän on työllään mahdollistanut Nolanin pitkän iän."

Arja ja Tauno Paakkarin kymmenvuotiaalle tyttärelle, Sara Paakkarille, Nolan on erityisen tärkeä. Se tuo mieleen hänen edesmenneen mummunsa, jota tyttö ei ehtinyt tavata.

"Nolan on yksi viimeisistä lehmistä, joita Maarit-mummu on lypsänyt", Sara kertoo. Nolan ikään kuin yhdistää Saraa ja mummua, sillä se on ensimmäinen lehmä, jota Sara on lypsänyt.

Paakkarin tilaa on kehitetty pitkäjänteisesti. Tänä keväänä Paakkarit saivat 66 hehtaaria uutta peltoa kylvettyä. Uusi navettakin on suunnitteilla.

"Me aiomme tuottaa jatkossakin maitoa, se on meidän juttumme", Tauno Paakkari vakuuttaa.

Jos vain Nolanin terveys kestää, sillä saattaa vielä olla mahdollisuus viettää viimeiset vuotensa uudessa, modernissa navetassa.

Lue lisää

Jyrki Katainen oikaisee avohakkuupuheitaan: "Kyseessä oli osin huumoria, mutta vitsi ei mennyt läpi"

Lehmälle kunnianpalautus: ilmastopahiksesta monimuotoisuuden sankariksi

Katso video: Lehmät vilvoittelevat hellepäivänä viileässä vesisuihkussa

Virtuaalisissa karjanäyttelyissä lajiin pääsevät tutustumaan myös ne, joilla ei ole mahdollisuuksia irrottautua tilaltaan