SEY rahoittaa tutkimusta, jossa selvitetään keinoja sikojen kouluttamiseen - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

SEY rahoittaa tutkimusta, jossa selvitetään keinoja sikojen kouluttamiseen

"Tuotantoeläiminä pidettyjen eläinlajien yksilöiden oppivaisuus ja henkiset kyvyt kiinnostavat ihmisiä", toteaa tutkimuksen tekijä Marianna Norring.
Markku Vuorikari
Sikoja joudutaan siirtämään muun muassa silloin, kun ne viedään teuraaksi. Kuvituskuva.

Filosofian tohtori Marianna Norring saa SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton myöntämän Heli Castrén -apurahan tutkimukseen, jossa hän selvittää sikojen oppimiskykyä ja toimivimpia tapoja niiden kouluttamisessa.

Tutkimus on osa sikojen siirtotapojen kehittämishanketta. Hankkeen tavoitteena on tuottaa koulutusmateriaalia sikojen hoitajille turvallisista ja eläinystävällisistä siirtomenetelmistä, käsittelystä ja sikojen kouluttamisen mahdollisuuksista.

"Tuotantoeläiminä pidettyjen eläinlajien yksilöiden oppivaisuus ja henkiset kyvyt kiinnostavat ihmisiä, mutta tutkimus aiheesta on ohutta, sillä sitä ei voi kaupallistaa", Norring kertoo.

"Tutkimustieto aiheesta on kuitenkin tarpeellista, jotta eläinten hyvinvoinnin parantamiseksi tehtyjen toimien merkitystä pystyttäisiin paremmin ymmärtämään."

Norring uskoo, että tutkimuksen tuottama tieto sikojen oppimiskyvystä voisi tuoda sikojen hoitotyöhön "uutta näkökulmaa ja innostusta".

"Tieto hyödyttää myös eläinsuojeluväkeä perustelemaan hyvinvointivaatimuksia ja kuvaamaan sikojen kokemusmaailmaa."

SEY myöntää Heli Castrén -apurahan vuosittain tutkimushankkeelle, jolla edistetään eläinten hyvinvointia.

Norringin tutkimus liittyy hankkeeseen, jossa pyritään kehittämään sikojen siirtotapoja. Siat reagoivat pelkoa herättäviin tilanteisiin eri tavalla kuin monet muut eläinlajit. Se voi johtaa väärinkäsityksiin ja turhautumiseen.

Eläinten siirroista ja käsittelystä on maailmalla tehty tutkimusta, mutta kotimainen tutkimus aiheesta puuttuu. Siksi tutkitun tiedon tarve on SEYn mukaan suuri.

Eläimiä siirretään paitsi teurastamolle vietäessä myös maatiloilla yksiköstä toiseen.

"Sikojen motiivien ja käyttäytymisen parempi ymmärrys vähentäisi sikojen, mutta myös ihmisten kokemaa stressiä siirtotilanteissa. Siat eivät usein ole tottuneet ihmisten käsittelyyn, vaan ovat tilanteessa stressaantuneita ja peloissaan", sanoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli.

Sikojen siirrossa on laillista käyttää apuna kipua tuottavaa sähköpiiskaa.

"Esimerkkejä sikojen väkivaltaisesta käsittelystä näimme muutama vuosi sitten julkisuuteen tuodussa teurastamoissa kuvatussa materiaalissa."

Lue lisää

Hyvinvoiva hevonen nauttii työnteosta – "Hyvä ratsastaja ei vaadi hevoselta asioita, joihin se ei ole vielä valmis"

SEY: Näin tuotantoeläinten oloja pitäisi parantaa – ”Suomi ei ole hyvinvoinnin kärkimaa"

Spiegel: Porsaita nuijitaan kuoliaaksi Saksassa, raatokeräykseen päätynyt jopa eläviä eläimiä

Kysely: Suomalaisista suurin osa haluaa tuotanto- ja turkiseläimille päivittäisen liikkumismahdollisuuden usean neliömetrin alalle