Maatalous

Syysviljojen puinnit jo hyvässä vauhdissa – kevätviljojen puinti alkanut vasta Varsinais-Suomessa

Syysviljoista odotetaan hyvää satoa, kevätviljoja kuivuus on kurittanut.
Kimmo Haimi
Kasper Silen pui tiistaina iltapäivällä Siuntiossa Sebastian Sohlbergin ruispeltoa.

Etelä-Suomen maakunnissa syysviljojen puinti on päässyt jo hyvään vauhtiin, kerrotaan Vilja-alan yhteistyöryhmän (Vyr) tämän vuoden ensimmäisessä puintikatsauksessa. Pisimmällä puinnit ovat Varsinais-Suomessa, jossa on rukiin lisäksi päästy puimaan syysvehnää ja aikaisia ohria.

Syyskasvien kylvöjä haittaa kuivuus. "Maa on todella kuivaa ja sateita toivottaisiin syyskylvöjä ajatellessa", Vyr:n uusmaalaiset asiantuntijat toteavat.

Toisaalta lähipäivien sateet saattavat kasvattaa homeiden riskiä viljoilla.

Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla rukiista on paikoin puituna jo kaksi kolmasosaa, Etelä-Savossa vajaa kolmannes. Muualla maassa rukiin puinnit ovat vasta aluillaan.

Satakunnassa ja Uudellamaalla ruissato arvioidaan keskimääräistä suuremmaksi ja Varsinais-Suomessa keskimääräiseksi. Päijät-Hämeessä satonäkymät ovat niin ikään hyvät.

Myös laadultaan sadosta odotetaan hyvää.

Syysvehnäkasvustot ovat Varsinais-Suomessa olleet hyvin tiheitä ja sadosta odotetaan 20–30 prosenttia tavanomaista suurempaa.

Kevätviljojen puinteja on päästy paikoin aloittelemaan aikaisilla ohrilla Uudellamaalla ja hieman Varsinais-Suomessa.

Varsinais-Suomen rannikkoalueet ovat kärsineet kuivuudesta, mikä alentaa sato-odotuksia. Muualla alueella odotetaan tavallista tai 10–20 prosenttia keskimääräistä parempaa satoa.

Etelä-Pohjanmaalla osa kauralohkoista on pakkotuleentunut, mikä tulee vaikuttamaan satoon ja sen laatuun.

Öljykasvien puinti on vasta aluillaan. Uudellamaalla on puitu syysrypsiä, mutta kevätöljykasvien puinteja ei ole vielä aloitettu.

Varsinais-Suomessa öljykasvit ovat kärsineet kuivuudesta sekä rapsikuoriaisten vioituksesta. Osa pelloista on kukkinut hyvin epätasaisesti.

Kuivuus on haitannut myös härkäpapukasvustoja.

Kuminan puinnit ovat niin ikään hyvässä vauhdissa. Uudellamaalla kumina on jo lähes puituna. Etelä-Pohjanmaalla korjuu on käynnissä ja Keski-Suomen eteläosissakin aluillaan.

Kuminasta odotetaan tänä vuonna huomattavasti tavanomaista heikompaa satoa. Kuminakasvustoja ovat koetelleet kasvukauden aikana muun muassa tuholaiset ja kuivuus.

Pohjois-Karjalassa on puitu heinän siemeniä, mutta viljojen puinnit alkavat vasta mahdollisesti kuun lopussa. Öljykasvien puinti tulee venymään syyskuun loppuun.

Etelä- ja Pohjois-Savossa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla viljojen puinnit alkavat 1–4 viikon sisällä.

Vyr laatii puintikatsauksen viikoittain puintikauden ajan alueellisten asiantuntijoidensa avustuksella. MT raportoi Vyr:n laatiman katsauksen pohjalta puintien etenemistä keskiviikkoisin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Joko vastasit Luken satokyselyyn? Jos et, aikaa on lokakuun loppuun

Puintipäivät lyhenevät, sateet pätkivät puintijaksoja ja kuivurit paahtavat täysillä – puinnit paikoin edelleen kesken

Kirje Lukelta kolahtaa lähipäivinä yli 6 000 tilan postilaatikkoon – tämän vuoden satotiedot kootaan jälleen tilastoksi