Maatalous

Vertikaaliviljelyn läpimurto antaa odottaa itseään – onko hehkutuksesta siirrytty käytäntöön vai ei?

Tekniikan tarjonnan kasvu näkyi Lepaa 2019 -näyttelyssä.Kauppapuutarhaliiton Jyrki Jalkanen suhtautuu silti skeptisesti sen yleistymiseen.
Jarno Mela
Vertikaaliviljelyssä tuotetaan satoa monessa kerroksessa.

Vertikaali- eli kerrosviljelystä on povattu mullistusta kasvihuonealalle. Keskustelu kasvuoloiltaan kontrolloidun ja tehokkaasti tilaa sekä energiaa säästävän tekniikan ympärillä on käynyt kuumana muutaman viime vuoden.

Kerrosviljelytekniikan tarjonnan kasvu oli havaittavissa Lepaa 2019 -näyttelyn avajaispäivänä torstaina.

Toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta kertoo, että kerrosviljelylaitteistoja sekä siihen kiinteästi liittyviä led-valaisimia tarjoavia yrityksiä on tänä vuonna näyttelyssä aiempaa enemmän.

"Kiinnostus vertikaaliviljelyyn on kasvanut nopeasti viime vuosina. Tekniikkaa ei kuitenkaan vielä käytetä laajamittaisesti, eikä se ole täysin valmista. Hehkutus on mennyt osittain yli, sillä tekniikkaan liittyy odotuksia, joille ei ole saatu katetta."

Jalkasen mukaan kerrosviljely ei ole realistisinta Suomessa, vaan suurissa kaupungeissa Yhdysvalloissa ja Lähi-idässä. Suomessa on kuitenkin osaamista, jolle on kysyntää kansainvälisesti.

HAMK Bion tutkijayliopettaja Teo Kanniainen on samoilla linjoilla ja toteaa, ettei esimerkiksi perunan, kurkun tai tomaatin tuottaminen kerrosviljelyssä ole taloudellisesti kannattavaa. Sen vuoksi on järkevää keskittyä vähän tilaa vievien ruukkuvihannesten, kuten salaattien, tuottamiseen.

Lepaa 2019 -näyttelyyn osallistuneet yritykset ovat toista mieltä. Kotimaisen Novarbon projekti-insinööri Arttu Lammensalo toteaa, että kerrosviljelyssä on jo siirrytty hehkutuksesta käytäntöön, ja opittu, mitä kerrosviljelyn toimivuus oikeasti vaatii.

"Monet epäilevät kerrosviljelyn kannattavuutta, mutta olemme todenneet kokeissamme sen olevan taloudellisesti järkevää. Suurin etu tulee energian kulutuksesta suhteessa tuottavuuteen."

Näyttelyssä oli paikalla myös useita kansainvälisiä yrityksiä. Venäläisen iFarmin toimitusjohtaja Kirill Zelensky kertoo, että suomalaisten kiinnostus vertikaalitekniikaa kohtaan on yllättänyt yrityksen myönteisesti.

Zelenskyn mukaan pohjoisissa oloissa on järkevää tuottaa satoa kerrosviljellen, sillä etäisyydet ovat pitkiä ja ilmasto kolea. "Tekniikka kerrosviljelyyn on kehittynyt nyt riittävän pitkälle yleistyäkseen laajemminkin."

"Tämä tekniikka on lähellä lopullista läpimurtoa ja uskon, että se tulee yleistymään merkittävästi tänä tai viimeistään ensi vuonna."

Lue lisää

Viljelykontti rantautui Lepaan kampukselle – kätkee sisäänsä uudenlaista teknologiaa

Jättimäinen salaatti- ja yrttiviljelmä kurkottaa korkeuksiin Tanskassa – 14 kerrosta ja 7 000 neliömetriä viljelyalaa

Puutarhabuumi ei lannistunut lamasta: Viheralalla tukia ei juuri tule, menestys markkinoilla ratkaisee

Uutissuomalainen: Koulut ovat lähes kokonaan jättäneet käyttämättä EU:n hedelmätuen – myös maitotukea jäänyt runsaasti käyttämättä