Maatalous

Vuosi sitten lanseerattu Viljatori on vakiinnuttamassa paikkaansa viljan kauppapaikkana

Syksyllä Viljatoria on entistä helpompi käyttää kännykällä, sillä siitä ollaan kehittämässä mobiilisovellusta.
Markku Vuorikari
Viljakauppaa voi käydä tulevaisuudessa kännykällä myös soittamatta, Viljatorin mobiiliapplikaation avulla.

Viime vuonna käyttöön otetulla Viljatorilla on tällä hetkellä runsaat 1 600 rekisteröitynyttä käyttäjää, kertoo Marko Saapunki palvelua kehittävästä FPI Partnersista. Erityisesti viljelysopimuksia palvelussa on vuoden mittaan tehty runsaasti.

Sen sijaan päätettyjen viljakauppojen määrissä on vielä petraamista, vaikka kaupankäynnin volyymit ovatkin kasvussa, Saapunki luonnehtii.

Palvelun kehittämistä on viimekesäisen lanseerauksen jälkeen jatkettu. Tulevan syksyn aikana palvelusta tuodaan käyttöön täysin uusi mobiiliapplikaatio eli älypuhelimeen ladattava sovellus, Saapunki lupaa.

"Viljatori kehitettiin alun perin nettiselaimella käytettäväksi, mutta käyttötietoja seuraamalla olemme havainneet jopa 70 prosenttia käyttökerroista tapahtuvan kännykällä."

Mobiilisovelluksen voi ladata ilmaiseksi oman puhelimensa sovelluskaupasta siinä vaiheessa, kun sovellus on valmistunut.

Samalla toteutuu myös toinen palvelua käyttäneiden viljelijöiden toive. Palveluun tuodaan uutena mahdollisuutena hintakysely.

"Hintakyselyssä viljan myyjä voi tehdä älypuhelimellaan valitsemilleen ostajille hintakyselyn eli avoimen tarjouspyynnön hänellä olevasta viljaerästä. Halukkaat ostajat voivat vastata kyselyyn ilmoittamalla hinnan, jolla olisivat valmiita erän ostamaan", Saapunki kertoo.

"Vastaukset tulevat suoraan myyjän puhelimeen. Näistä vastauksista hän voi halutessaan tarttua itselleen mieluisaan ja hyväksyä tarjouksen."

Hintakyselyn tekeminen ei sido myyjää. Hänen ei siis ole pakko myydä ilmoittamaansa viljaerää, jos hintatarjoukset eivät häntä tyydytä.

Saapunki vertaa hintakyselyä viljamarkkinoiden vakiintuneeseen käytäntöön: viljelijä soittaa puhelimella viljan ostajille ja tiedustelee näiden tarjouksia. Viljatorin hintakyselyllä viljelijä välttää työlään soittorumban eivätkä harvat viljanostajat ole heille tulevan puheluruuhkan vuoksi tavoittamattomissa.

Hintakysely tulee osaksi Viljatoria samassa yhteydessä kun mobiiliapplikaatio tuodaan sovelluskauppoihin ladattavaksi.

Viljatorin käyttäjäksi rekisteröityminen on ilmaista. Rekisteröityminen kannattaa, vaikkei ajankohtaisia viljakauppa-aikeita olisikaan, Saapunki muistuttaa.

Edes omista viljaeristä ilmoittaminen, muiden tekemien ilmoitusten selaaminen tai markkinatietojen seuraaminen eivät maksa rekisteröityneelle käyttäjälle mitään.

”Palvelun käytöstä maksetaan vasta siinä vaiheessa, kun kauppa toteutuu.”

Saapunki vinkkaa vielä mahdollisuudesta ryhtyä palvelun koekäyttäjäksi. Koekäyttäjät saavat esimerkiksi mobiilisovelluksen testattavakseen ennen sen varsinaista lanseerausta. Heiltä kerättyjen käyttökokemusten perusteella sovellusta hiotaan ennen sen tuomista yleisesti saataville.

Koekäyttäjäksi voi ilmoittautua lähettämällä sähköpostia osoitteeseen testi@viljatori.fi.

Lue lisää