Kuivuus ja hallat haukanneet jo viidenneksen ruokaperunan sadosta - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Kuivuus ja hallat haukanneet jo viidenneksen ruokaperunan sadosta

Halla on vieraillut varsinkin suurimmilla ruokaperunan tuotantoalueilla Laitilassa, Suupohjassa, Kalajoella ja Tyrnävällä.
Pekka Fali
Aikaiset ja ankarat hallat ovat pidelleet perunaa pahoin. Kuva on Tyrnävältä elokuun alusta.

Kuivuus ja länsirannikon ankarat hallat vähentävät ruokaperunan satoa noin 20 prosenttia, Peruna-alan yhteistyöryhmä PAYR arvioi.

PAYR on koonnut satoarvioita eri puolilta Suomea.

Ankaraa hallaa oli useilla alueilla vähintään kahtena eri yönä. Länsirannikolla hallatuhoja on havaittu ainakin Lounais-Suomen Mynämäeltä Pohjois-Pohjanmaan Tyrnävälle saakka.

Halla on vieraillut varsinkin suurimmilla ruokaperunan tuotantoalueilla Laitilassa, Suupohjassa, Kalajoella ja Tyrnävällä. Myös muualla Suomessa hallaa on ollut alavilla paikoilla.

Kasvuvaiheesta johtuen hallavauriot ovat olleet suurempia ruoka- kuin tärkkelysperunan tuotantoalueilla.

Satotappioita kertyi jo ennen halloja, sillä kuivuus on ollut perunan tuotantoalueilla jopa viime vuotta pahempi. Se on lakastuttanut perunan lehtiä ja pahimmillaan pysäyttänyt kasvun.

Lue lisää

Perunasta tulee nyrkki tai vaikka vihainen lintu – Kirkkonummen etäkoulussa etsitään parasta perunaveistosta ja nopeinta kuorijaa

"Kun koulut pantiin kiinni puolivälissä maaliskuuta, se oli äkkistoppi" – Korona veti perunalta maton alta

Komedia perunasta! Eturivin näyttelijöiden tähdittämässä elokuvassa lanseerataan pottua 1600-luvun Suomessa – katso teasertraileri

Nyt sitä saa! Kaupoista voi jo löytää kotimaista varhaisperunaa – Korkean kilohinnan taustalla on harvinaisempi kasvatustapa