Lentohäpeästä viljelijähäpeään – keskustelu ilmastovaikutuksista roihahti Ruotsin sosiaalisessa mediassa - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Lentohäpeästä viljelijähäpeään – keskustelu ilmastovaikutuksista roihahti Ruotsin sosiaalisessa mediassa

IPCC:n maankäyttöraportin jälkeen Ruotsissa julkiseen keskusteluun ovat nousseet maankäyttö sekä maa- ja metsätalouden osuus siinä.
Kari Salonen
Ruotsissa on käyty elokuussa julkista keskustelua maanviljelijöiden tuntemasta häpeästä, joka liittyy maanviljelyn ilmastovaikutuksiin. Kuva ei liity tapaukseen.

Hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n toissa viikolla julkaistu, maankäyttöä koskeva raportti on laajentunut Ruotsissa maanviljelijöitä koskevaksi keskusteluksi.

IPCC:n raportissa muun muassa todettiin, että maapallon pelloksi ja laidunmaaksi raivataan maata maailmanlaajuisesti yhä kiihtyvällä tahdilla kasvavan väestön ruokkimiseksi.

Ruotsinkielisessä sosiaalisessa mediassa käytävä #bondeskam-keskustelu otti kierroksia IPCC:n raportin julkistamisen jälkeen.

Bondeskamin voi vapaasti suomentaa esimerkiksi viljelijän tuntemaksi häpeäksi tai viljelijähäpeäksi. Se viittaa myös ruotsinkielisessä sosiaalisessa mediassa tänä kesänä pyörineeseen #flygskam-aihetunnisteeseen, joka viittaa ympäristötietoisten ihmisten tuntemaan lentohäpeään.

Esimerkiksi Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n ulkomaantoimittaja otti uutisanalyysissään aiheeseen tuoreeltaan kantaa 8. elokuuta.

"Maanviljelyn ja metsätalouden on muututtava radikaalisti. Meidän täytyy viljellä maat ja hoitaa metsiä uudella tavalla. Hämmästyttäviä lukuja tulee ilmi. IPCC-raportin mukaan maanviljelys ja metsätalous vastaavat lähes neljäsosaa maailmanlaajuisista hiilidioksidipäästöistä", SVT:n analyysissä kirjoitetaan.

"Ihmisen paras ystävä kamppailussa ilmastonmuutosta vastaan ovat puut, eivät lehmät. Kuivemmassa ja kuumemmassa maailmassa puut sitovat ruokamultaa, suojaavat pohjavettä ja tarjoavat ruokaa, puutavaraa ja lääkeaineita", SVT jatkaa.

Viljelijähäpeä-keskusteluun ovat kahden viikon aikana ottaneet kantaa niin poliitikot, tuottajajärjestöt kuin tavalliset kansalaisetkin.

Viljelijöiden puolesta kantaa ovat ottaneet esimerkiksi Ruotsin kristillisdemokraattien johtaja Ebba Busch Thor ja kansanedustaja Magnus Oscarsson iltapäivälehti Aftonbladetissa.

"Se [viljelijähäpeästä puhuminen] sopii linjaan sen kanssa, miltä osa suurkaupunkikuplassa pysyvistä toimittajista tapaa kuulostaa. Puhumattakaan "vihreistä" poliitikoista, jotka asettavat huonoon valoon ja lisäävät taakkaa niille ihmisille, jotka päivittäin kamppailevat välttämättömän maan ja metsän käytön kanssa."

Kristillisdemokraattien mielestä viljelijähäpeän sijaan tarvitaan viljelijäylpeyttä.

"Emme voi asettaa kokonaista ammattikuntaa häpeään, vaan päinvastoin olla ylpeitä heistä. Häpeän sijaan Ruotsin viljelijät saavat olla ylpeitä siitä, että heidän ansiostaan meillä on korkealaatuista ruokaa, että he käyttävät EU-tasolla vähiten antibiootteja ja noudattavat yksiä maailman kunnianhimoisimmista eläinsuojelulaeista."

Muun muassa Östersunds-Posten huomauttaa pääkirjoituksessaan, että on eri asia, puhutaanko maankäytöstä maailmanlaajuisella tasolla vai Ruotsin tasolla.

"Jos katsoo eroa ruotsalaisen ja globaalin maanviljelyn välillä, lopputulos on, että ruotsalaisen elintarviketuotannon pitäisi kasvaa. Kaikkein parasta ilmastolle olisi, jos ruotsalaiset ostaisivat ruotsalaista ruokaa tuontiruuan sijaan. Voimme myös viedä ruokaamme ja osaamistamme ulkomaille ja tehdä ympäristölle palveluksen."

Ruotsin sikatuottajien puheenjohtaja, maanviljelijä Jeanette Elander ottaa keskusteluun kantaa Smålandspostenissa.

"Jos on olemassa viljelijähäpeää, missä on kuluttajien häpeä? Heidän, jotka valitsevat ostaa häpeällistä, halpaa ruokaa. Tai kauppojen häpeä. Niiden, jotka myyvät häpeällisen halpoja tuotteita. Tai median häpeä, sillä media tulkitsee tuloksia puolivillaisesti, vaikka pitäisi kertoa todellisista eroista."

Lue lisää:

Ilmastopaneeli IPCC tunnustaa kestävän metsänkäytön osana päästövähennyksiä – "Lisää kasvua ja hiilen sidontaa"

IPCC:n ilmastotoimet tapetilla myös EU:ssa – Poliittisiksi keinoiksi tutkijat nostavat hiilikaupan ja ympäristölle haitallisten tukien poiston

MTK:ta ei kutsuttu ilmastoraporttia koskevaan paneelikeskusteluun – järjestäjien mukaan Metsä Group ja Valio edustivat maanomistajia "riittävän hyvin"

Lue lisää

Tilaukseen hyvää sadonkorjuusäätä

Koronatapaukset vähentyneet Norrbottenissa

Ruotsin talous supistui keväällä 8,2 prosenttia viimevuotisesta

Tuttu syyllinen taas tuomiolla