Maatalous

"On kyllä monttu auki katsottu tuota": 13-vuotias Mats Mikkonen innostui lypsämisestä niin, että aikoo aloittaa lomittajan uran jo ensi vuonna

Yläasteella oleva Mats Mikkonen odottaa ensi vuotta, jolloin hän täyttää 14 ja saa toimia lomittajana.
Maija Partanen
Yleensä Mats sopii tilakäynnit laittamalla tilan omistajille viestiä ja kysymällä milloin sopisi tulla.

13-vuotias hyrynsalmelainen Mats Mikkonen tervehtii iloisesti Kunnaan tilan omistajapariskuntaa Kaarlo ja Anna-Liisa Leinosta ja kävelee tottuneesti navettaan. Hän vaihtaa ylleen kumisaappaat ja suojavaatteet ja käy avaamassa lypsyaseman ovet.

Äiti Eeva-Liisa Kemppaisen mukaan Mats on ollut pienestä asti kiinnostunut lehmistä. Syytä kumpikaan ei osaa sanoa, koska kotona niitä ei ole ollut eikä ole vieläkään.

Kun Mats oli yhdeksän, hän olisi halunnut Ilomantsissa järjestettävälle lehmäleirille, mutta oli liian nuori menemään yksin. Sen sijaan Eeva-Liisa sopi tuttujen maitotilallisten kanssa, että Mats saisi tulla heille viikonlopuksi auttamaan.

"Olin nyt kesällä kolme viikkoa siellä", Mats hymyilee, "Varmaan enemmän olin poissa kotoa kuin kotona."

Ensimmäiset pari vuotta hän kävi samalla tilalla, mutta sittemmin Mats on kiertänyt useammalla. Tällä hetkellä hän käy säännöllisesti viidellä tutulla tilalla.

"On parsi- ja pihattonavettaa, pienempää ja isompaa", hän luettelee.

Mats tekee mielellään kaikkia navettatöitä, mutta mieluisimpia ovat ruokinta, lypsäminen ja erilasilla koneilla ajaminen. Pojan suunnitelmissa onkin hankia traktorikortti kun hän täyttää 15.

Seuraava etappi koittaa kuitenkin jo ensi vuonna, kun Mats täyttää 14 ja saa virallisesti toimia lomittajana. Peruskoulun jälkeen poika aikookin suunnata maatalousalalle.

Noin kolmenkymmenen lehmän Kunnaan tilalla Mats on käynyt viime syksystä.

"Syksyllä oli koulun taksvärkissä ensimmäisen kerran. Oikein oli positiivinen ja itsevarma ote kun lypsytouhua rupesi tekemään. Juuri sellainen kuin pitää", kuvailee tilan emäntä Anna-Liisa Leinonen.

"On kyllä monttu auki katsottu tuota. Miten voi nuori olla noin innostunut ja taitava! Tämä poika tekee töitä kuin lomittaja." päivittelee tilan isäntä Kaarlo Leinonen nauraen.

Tällä hetkellä yläasteella oleva Mats käy tiloilla pääasiassa viikonloppuisin eikä harrastuksen yhdistäminen koulunkäyntiin ole tuottanut hankaluuksia.

"Muutaman kerran on täytynyt olla pois koulusta, jos on ollut vaikka isoja navettojen avajaisia", Kemppainen kertoo. "Me vanhempina on yritetty tukea tätä. Viedään ja haetaan kun tarvitsee."

Matsin mukaan välillä on kuitenkin vaikeaa saada äiti heräämään ennen viittä ja viemään aamulypsylle.

"Mieluummin minä käyn töissä kuin pelaan", Mats tuumaa.

Kysyttäessä onko navettahommissa opittuja tietoja päässyt hyödyntämään koulussa vastaukseksi virnistyksen ja tokaisun: "Kyllä ainakin viisastelemaan".

Otsikkoa päivitetty 28.8.2019 kello 15.52.

Lue lisää