Helteet hellivät puintimiestä – katso videolta, miten sadonkorjuu sujuu myöhäisillan hämyssä - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Helteet hellivät puintimiestä – katso videolta, miten sadonkorjuu sujuu myöhäisillan hämyssä

Etelä-Suomen maakunnissa puinti lähestyy puoliväliä, pohjoisessakin ollaan pääsemässä vauhtiin.

Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa syysviljat on jo valtaosaltaan puituna, samoin Satakunnassa ollaan jo loppusuoralla. Myös öljykasvien puinti on alueilla jo käynnissä, todetaan Vilja-alan yhteistyöryhmän (Vyr) tämänviikkoisessa puintikatsauksessa.

Sen sijaan Etelä-Savossa rukiin ja syysvehnän puinteja ollaan vasta aloittamassa, ja puinnit pääsevät kunnolla vauhtiin vasta syyskuun puolella.

Ennusteet hyvästä ruis- ja syysvehnäsadosta näyttävät toteutuvan. Vyr:n asiantuntijat arvioivat ruissadon olevan 10–30 prosenttia ja syysvehnäsadon 20 prosenttia tavanomaista suurempi.

Oheisella videolla Tuomas Suvitie pui syysvehnää Loimaan Virttaalla.

Kevätviljojen asiantuntijat eivät usko onnistuvan yhtä hyvin kuin syysviljojen. Ohran ja kauran sadot jäänevät noin 75 prosenttiin tavanomaisesta.

Arviot tarkentuvat puintikauden edetessä.

Varsinais-Suomessa erityisesti rannikkoalueiden ohrat ovat kärsineet kuivuudesta, mikä pudottaa sato-odotuksia alle tavanomaisen. Toisaalta Varsinais-Suomen sisämaassa ohrasadosta saattaa paikoin tulla jopa hieman keskimääräistä parempi.

Ohra- ja kaurakasvustoissa on paljon jälkiversontaa.

Satakunnassa syysviljojen lisäksi kaura on onnistunut erityisen hyvin.

Asiantuntijat kannustavat kiinnittämään erityistä huomioita kauran vihreiden jyvien määrään. Pienet ja vihreät jyvät kannattaa jättää peltoon jo puinnin yhteydessä.

Vihreitä jyviä ja kuoria kannattaa poistaa myös kuivauksen yhteydessä tehokkaalla esipuhdistuksella. Esipuhdistimen säätöihin kannatta kiinnittää erityistä huomiota kuivauksen yhteydessä.

Kevyiden ja pienien jyvien, pölyn sekä roskien poisto parantaa myös lopullista laatua.

Kymenlaaksossa aikaisin kylvetyt ja aikaiset kevätviljalajikkeet ovat olleet melko kevyitä.

Ohran sadosta ei tämänhetkisen arvion mukaan ole tulossa niin huono kuin keväällä pelättiin. Alueella toivotaan poutaa, jotta sienitaudit eivät heikentäisi viljojen laatua ja itävyyttä.

Etelä-Pohjanmaalla päästään poutaennusteiden toteutuessa puimaan viikossa merkittävä osa kevätviljoista. Puidun sadon hehtolitrapainot ovat olleet hyvät.

Keski-Pohjanmaalla puinnit eivät ole vielä päässeet kunnolla alkuun loppuviikon sateen vuoksi. Viime viikolla puitiin vasta yksittäisiä ohralohkoja.

Ohrakasvustot ovat paikoin tuleentuneet epätasaisesti. Lohkojen sisälläkin voi olla suuria eroja tuleentumisen suhteen.

Myös Pohjois-Pohjanmaalla puinnit ovat vielä alussa. Kauran ensimmäiset hehtolitrapainot ovat olleet 50–52 ja ohran 58–62, mitkä ovat asiantuntijoiden mukaan yllättävän matalia. Myöhempien kaurojen ja ohrien asiantuntijat odottavat olevan painavampia.

Myös Pohjois-Savossa viimeviikkoiset kuurosateet ovat siirtäneet puinteja tälle ja ensi viikolle. Keski-Karjalassa ja Joensuun seudulla puinnit alkavat loppuviikosta.

Jo puiduilta lohkoilta on saatu asiantuntija-arvioiden mukaan yllättävän hyvälaatuista viljaa. Kuivuus on kuitenkin pienentänyt jyväkokoa ja alentanut hehtolitrapainoa.

Öljykasvien puinnit ovat alkaneet toden teolla vasta Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa, jonkin verran Etelä-Pohjanmaalla.

Varsinais-Suomessa rypsistä ennakoidaan heikkoa satoa. Myös rapsikasvustot vaikuttavat kasvukauden suuren tuholaispaineen vuoksi todella heikoilta. Osa rapsikasvustoita kukkii vasta nyt, joten puinnit tulevat venymään pitkälle syksyyn.

Varsinais-Suomen ja Uudenmaan härkäpapukasvustot ovat matalia, epätasaisia ja kuivia ja ne ovat tuleentuneet epätasaisesti. Sato-odotukset ovat alhaiset.

Esko Keski-Vähälä
Juha Polso pui ohraa Vetelin Polsossa maanantaina.
Lue lisää

Tilaukseen hyvää sadonkorjuusäätä

Vesi lilluu pelloilla Hankasalmella

Herne, ruis ja kaura lupaavat parhaiten satoa Lappeenrannassa: "Pääasiassa ihan kohtuulliset satonäkymät"

"Herne on tämän kasvukauden voittaja, härkäpapu kärsii kuivuudesta" – ensi vuodelle odotetaan härkäpavun viljelybuumia