Maatalous

Osuuskunnat Maitosuomi ja ItäMaito sulautuvat tänään yhteen, mikä muuttuu?

Hallituksen puheenjohtaja Mikko Heikkinen toivoo, että muutos näkyy maitotiloilla vasta pidemmällä aikavälillä.
Jukka Pasonen
Osuuskunnan alue ulottuu ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta Pohjois-Karjalaan ja Pirkanmaan pohjoisosista Ylä-Kainuuseen.

Valiolaiset Osuuskunta ItäMaito ja Maitosuomi sulautuvat yhteen tänään 1. syyskuuta. Uuden osuuskunnan nimi on Maitosuomi. Päätös fuusiosta tehtiin noin vuosi sitten, ja sitä edelsi suunnilleen yhtä pitkä neuvotteluprosessi.

Tuottajia mietityttää luonnollisesti, miten muutos vaikuttaa omaan arkeen.

"Eniten kysellään käytännön vaikutuksia ja vastuuhenkilöitä", uuden Osuuskunta Maitosuomen toimitusjohtaja Ilpo Lukkarinen kertoo.

”Toivottavasti muutos ei heti näy maitotiloilla mitenkään. Uudistuksia on tarkoitus tehdä pidemmällä aikavälillä”, linjaa osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja Mikko Heikkinen.

Katse on tiukasti tulevassa. ”Selvitämme, mitä tilat tarvitsevat ja millaista maidontuotanto tulevaisuudessa on”, Heikkinen sanoo.

Hän näkee Maitosuomen roolin suomalaisessa maitokentässä edelläkävijänä ja suunnan näyttäjänä. ”Haluamme olla tekemässä tulevaisuutta, ei vain reagoimassa siihen.”

Rooli lankeaa uudelle osuuskunnalle myös luonnollisesti. Noin 2 400 jäsentilan Maitosuomesta tulee suurin Valion omistajaosuuskunnista, ja se tuottaa lähes puolet kaikesta Valion vastaanottamasta maidosta. Omistusosuus Valiosta on 43 prosenttia.

”Meillä on iso vastuu. Tämän osuuskunnan tekemisillä on maitokentässä joka tapauksessa suuri merkitys”, Heikkinen sanoo.

Fuusio lisää Lukkarisen mukaan osuuskunnan tehokkuutta ja kykyä tuottaa palveluita. ”Samassa organisaatiossa on nyt enemmän osaajia. Se mahdollistaa enemmän erikoistumista ja parempia sijaisjärjestelyjä”, Heikkinen lisää.

Lukkarinen muistuttaa, että kaikki tulevaisuuden muutokset eivät liity fuusioon. ”Maatalous ja maaseutu muuttuvat, joten asioita joudutaan pakostakin ratkomaan uudella tavalla.”

Tilityksiin, analytiikkaan ja maidon keräilyyn ei tule muutoksia, Lukkarinen lupaa.

Uusi Maitosuomi sijaitsee maantieteellisesti Suomen maidontuotannon ytimessä. Osuuskunnan pääkonttori on Lapinlahdella Valion juustolan ja maitojauhetehtaan yhteydessä. Myös Heikkinen asuu Lapinlahdella.

Osuuskunnan alue ulottuu ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta Pohjois-Karjalaan ja Pirkanmaan pohjoisosista Ylä-Kainuuseen.

Kokouksia on Lukkarisen mukaan tarkoitus pitää muun muassa Kannonkoskella, jonne monelta suunnalta on lähes yhtä pitkä matka. "Laajalla alueella joudutaan ratkomaan sitä, miten tuotetaan palvelut, jotta kaikki jäsenet saavat ne."

Osuuskunnalla on 80 työntekijää, joista suurin osa työskentelee etupäässä maidontuotannon tuotantotarvikkeita myyvässä 18:ssa Valmakaupassa. Muutoksia henkilöstöön ei toistaiseksi tule.

”Elämme ajassa. Tilamäärän lasku vaikuttaa myös henkilöstön määrään”, Lukkarinen sanoo.

Valmakauppojen osalta on linjattu, että tuottajille suunnattu kauppa pysyy, ja tarjoaa maatalouden tarvikkeita kilpailukykyiseen hintaan jatkossakin.

Lue lisää