Maatalous

Pellon hinta jatkaa hurjaa nousua Ruotsissa

Etelä-Skoonessa peltohehtaari maksoi keskimäärin yli 20 000 euroa viime vuonna.
Lars Sundström
Pellon hinta on harpponut Ruotsissa koko EU-ajan. Kuva on Skoonesta, missä peltohehtaarin hinta ylittää 20000 euroa.

Ruotsissa viljelysmaan hinta on noussut suoraviivaisesti koko EU-ajan eikä nousulle näy loppua. Viime vuonna pelto ja laidun kallistuivat keskimäärin 8 prosenttia. EU:hun liittymisen jälkeen hinnat ovat lähes seitsenkertaistuneet.

Toki pitää muistaa, että EU-jäsenyyttä ennen Ruotsin maatalous oli erittäin ahtaalla ja pelto halpaa.

Ruotsin maatalousministeriö julkaisi perjantaina raportin viime vuoden pellon ja pysyvien laidunten hinnoista.

Peltohehtaarista maksettiin keskimäärin 8 400 euroa (90 700 Skr) ja pysyvistä laitumista runsaat 3 000 euroa, mutta erot maan sisällä ovat isoja. Skoonen parhailla alueilla hehtaari maksaa yli kymmenkertaisesti Pohjois-Ruotsiin verrattuna.

Suomessa viime vuoden keskihinta oli noin 8 100 euroa.

Ruotsin ja Suomen peltohintoja ei voi verrata keskenään, koska hinnat lasketaan eri tavalla. Keskihinnat laskisivat Suomessa, jos meillä käytettäisiin Ruotsin laskutapaa, maanmittauslaitokselta arvioidaan.

Ruotsissa hinnat lasketaan kokonaisista kiinteistökaupoista, joissa on mukana myös metsät ja rakennukset, kun Suomessa mukana ovat vain puhtaat peltokaupat, jolloin pelto ostetaan lisämaaksi.

Ruotsissa pelkkää peltoa ja laidunta sisältävät peltokaupat jopa jätetään pois. Niitä on noin kymmenesosa kaikista kaupoista. Jos lisämaakaupat otettaisiin mukaan, keskihinnat nousisivat ministeriön raportin mukaan 6–25 prosenttia, etelän parhailla alueilla enemmän kuin pohjoisessa.

Ruotsissa kaikille kiinteistön osille on määritelty verotusarvot. Kun kiinteistö myydään, kauppahinta jaetaan kiinteistön osien arvon suhteessa, ja pellon hinta määräytyy sitä kautta.

Maakunnalliset peltojen kauppahinnat saadaan laskemalla yhteen näin saadut peltojen myyntihinnat ja jakamalla se myydyn pellon alalla.

Sukulaiskauppoja ei ole mukana, samoin ali- ja ylihintaiset kaupat, irtainta sisältävät sekä rakentamiseen päätyvät hankinnat rajataan pois. Raportin mukaan myös yli miljoona euroa maksavat kiinteistöt puuttuvat, koska Ruotsin tilastoviranomaisella ei ole tietoja niiden pinta-aloista.

Raportin mukaan 1–2 miljoonaa maksavat kiinteistöt haluttaisiin mukaan, sillä niitä oli viime vuonna 90 kappaletta, kun kaikkiaan tilastossa mukana olevia, peltoa ja laidunta sisältäviä kauppoja tehtiin 1 891.

Lue lisää

Estonian turma pelästytti hetkeksi risteilijät laivoilta – pandemia rajoituksineen on iskenyt matkustajavarustamoihin toisin

"Nähtävästi ei ole ollut minkäänlaista metsäalan osaamista strategian laadinnassa" – itävaltalaiset lausuivat suorat sanat metsästrategiasta EU-komissiolle

Stefan Löfven esitteli uuden hallituksensa: ei yhtään uutta ministeriä

Villisikojen aiheuttamat satovahingot tuplaantuivat Ruotsissa kuudessa vuodessa