Lasten maatalousnäyttely Mansikissa Jokioisilla saa maistella ja ihmetellä – "Vaikka aika on muuttunut, niin lapset ja lapsen mieli ei" - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Lasten maatalousnäyttely Mansikissa Jokioisilla saa maistella ja ihmetellä – "Vaikka aika on muuttunut, niin lapset ja lapsen mieli ei"

Viime vuonna Elokierron maatalousnäyttely keräsi ennätysyleisön.
Anneli Nuoranne
Myös Elonkierron maskotti Heluna-kyyttö on Mansikissa mukana.

Lasten maatalousnäyttely Mansikki järjestetään lauantaina 7.9. Jokioisten Elonkierrossa jo kuudetta kertaa.

Totutusti suuressa roolissa ovat eläimet. Lisäksi lapsille on järjestetty paljon koettavaa ja puuhattavaa.

"Saa haistella, maistella ja ihmetellä", linjaa viestinnän erityisasiantuntija Ulla Ramstadius Luonnonvarakeskus Lukesta.

"Olkipomppis, naulaus, keppihevoset ja puujalkakävely aiheuttavat taatusti riemunkiljahduksia. Tänä vuonna heitetään myös saapasta, ajellaan traktoreilla ja polkutraktoreilla sekä temppuillaan autonrengasradalla. Jos fatbike on koeajamatta, sekin onnistuu Mansikissa", kertoo LounaPlussan hankeneuvoja Elina Hujanen.

Tapahtumassa on tilaisuus ihastella myös vanhoja, museorekisteröityjä kuorma-autoja ja sukeltaa tutkimusten maailmaan Luonnonvarakeskuksen tiedeteltoissa.

Lähiruokatorilla voi maistella esimerkiksi käsintehtyjä possumunkkeja tai violetteja porkkanoita. Puulajituntemusta taas pääsee testaamaan metsäosastolla männyn ja kuusen siementen ja taimien avulla.

"Osastolla pääsee kurkistamaan männyn siemenen sisään röntgenkuvasta ja laskemaan puun iän sen vuosirenkaista. Sekä kuusi että mänty voivat saavuttaa helposti yli sadan vuoden iän", tutkija Pekka Helenius kertoo.

"Lapset saavat suunnitella oman pakkauksensa kaurankuoresta valmistetusta paperista", erikoistutkija Tuula Jyske kertoo.

Näin tutustutaan puuaineen- ja kuoren käytön monipuolistumiseen sekä elintarvikkeiden sivuvirtojen tehokkaaseen hyödyntämiseen.

Esittelyssä on erilaisia viljelykasveja sekä niiden reitti pellolta pöytään.

"Päivän aikana pääsee näkemään, miltä pienet kasvitaimet näyttävät, ja hämmästelemään, miten milligramman painoisesta siemenestä kasvaa 10 000 kertaa painavampi kasvi yhden kesän aikana. Kerromme kouluille suunnatusta kampanjasta, jonka tarkoituksena on lisätä kasvituntemusta", erikoistutkija Marjo Keskitalo kertoo.

Kasvinterveyspisteellä etsitään johtolankoja ja selvitetään syyllisiä esimerkiksi omenan vioituksiin mikroskoopin tai suurennuslasin avulla. Kasvintuhoojien lisäksi esillä on myös muita hyödyllisiä hyönteisiä, kuten leppäkerttuja.

Tuhat ensimmäistä saa poimia mukaansa vihannesannoksen, joka toimii esimerkkinä ravitsemussuosituksen mukaisesta päivittäisestä vihannesannoksesta.

"Kouransa koon mukaan saa ottaa kuusi erilaista vihannesta, jotka edustavat viittä eri väriä. Värejä voi verrata vihannesten väriympyrään ja annoksen ympäristökestävyyttä keskimääräisen ruuan ympäristövaikutukseen", tutkimusprofessori Sirpa Kurppa kertoo.

Viime vuonna Mansikki keräsi Jokioisten Elonkiertoon 6 000 hengen ennätysyleisön.

"Maaseutu ja luonto ovat lapsille tärkeitä, ja niitä tuodaan liian vähän tarjolle. Vaikka aika on muuttunut, niin lapset ja lapsen mieli ei", Ramstadius toteaa.

Lasten maatalousnäyttely Mansikki lauantaina 7.9. kello 10-18 Elonkierto-puistossa Jokioisilla, Ojaistentie 44. Pääsylippu 5 euroa, alle 3-vuotiaat maksutta.

Lue lisää

Lasten ruoka-allergiat ovat vähentyneet viime vuosina – eniten oireita aiheuttavat maito, kananmuna ja viljat

Perheihminen Antti Lindtman kuvailee miten homma sujuu päiväkodilla: "Ensin letkulla huuhdotaan pahimmat kurat jo oven ulkopuolella"

"Tiekartan toimet eivät tällä toteudu", asiantuntijan mukaan siirtymä ilmastoviisaaseen tuotantoon vaatii EU-rahan lisäksi kansallista tukea

Hiiliviisaaseen viljelyyn tarvitaan kannusteita: "Nyt ongelmana on ohjauskeinoruljanssi"