Maatalous

Eteläkarjalaiset lihantuottajat kyllästyivät ilmastosyytöksiin: Lappeenrannan Maaseutumarkkinoilla nostetaan esiin maatilojen ympäristöteot

Tuottajat toivovat, että aiheesta syntyy keskustelua asiakkaiden kanssa.
Nina Lappalainen
Taipalsaarelaisen Innalanmäen tilan yrittäjä, naudanlihan tuottaja Nina Lappalainen kokosi joukon tuottajia Lappeenrannan Maaseutumarkkinoille puhumaan kotimaisen tuotannon ilmastoteoista.

Lihantuotannon leimaaminen ilmastopaholaiseksi sai joukon eteläkarjalaisia tuottajia nousemaan vastaiskuun, eli tuomaan esille kotimaisen tuotannon vahvuuksia ja ympäristötekoja.

"Maaseutumarkkinat tuntui sopivalta tilaisuudelta siihen", kertoo ideaa eteenpäin vienyt Nina Lappalainen Innalanmäen tilalta Taipalsaarelta.

Lappeenrannassa perinteisesti järjestettäville markkinoille on kutsuttu alkutuottajia koko maakunnan alueelta. Mukana on muun muassa naudanlihan, kanin, kyyttöjen ja kasvisten tuottajia. Myös maakunnan yrittäjäverkosto Karjalove sekä Maa- ja kotitalousnaiset lähtivät innolla mukaan.

Myyntikojuillaan tuottajat tuovat esiin oman tilansa tekoja ilmaston hyväksi.

"Lihasta on tehty kaiken pahan alku ja juuri, vaikka ei se Suomessa sitä ole. Tuotanto perustuu nurmiin, eikä geenimuunneltuihin rehuihin ja antibiootteja käytetään vähän", Lappalainen listaa.

Hän uskoo, että markkinoilla päästään käymään hyviä keskusteluja. "Ei paasata, eikä jauheta, vaan esitellään tekoja kaupan käynnin ohessa."

Lappalaisen mukaan ilmastoasiat nousevat keskusteluun nykyisin melkein jokaisessa myyntitapahtumassa jossain vaiheessa. "Uskon, että nytkin. Odotan sunnuntaita innolla."

Maaseutumarkkinat Lappeenrannan torilla 8.9. kello 10–15

Lue lisää