Maatalous

Ruotsalainen lehmien "vanhainkoti" tuottaa huippukokkien haluamaa laatulihaa

Maidontuotannosta eläköityneet lehmät viettävät leppoisan puolivuotiskauden syöden ja laiskotellen ja päätyvät sitten lähiteurastamolle.
Kuvakaappaus tilan verkkosivulta

Ruotsin Smoolannissa sijaitsevalla Hagshultin tilalla on ollut eläimiä aina. Nykyään sen nelijalkaiset ovat kuitenkin sen verran erikoisia, että Ruotsin lehdistö on kiinnostunut niistä laajasti.

Tai ei ehkä erikoisia, sillä ne ovat ihan tavallisia lypsylehmiä. Poikkeuksellista on se, että ne ovat maidontuotannosta eläköityneitä.

Carl-Johan Bertilsson edustaa kuudetta sukupolvea tilan johdossa. Hän korostaa lehmien hyvinvointia ja lihan laatua. Periaatteena ei ole tuottaa halpaa vaan hyvää.

Idea uudesta tuotantomuodosta syntyi 2015 ja jalostui pikku hiljaa perheen päivällispöydässä.

Tila on tavallaan lehmien vanhainkoti. Se tarjoaa työnsä maidon ja vasikoiden tuottajina tehneille asukeilleen lepoa ja lähituotettua nurmirehua – kesällä pitkän laidunkauden ja talvella paksun olkipatjan pihatossa sekä säilörehua ja heinää. Väkirehua ne eivät saa.

Noin puolen vuoden päästä lehmien liha on saanut sellaisen rakenteen ja maun, jota monet huippuravintolat kaipaavat. Lehmien matka päättyy lähiteurastamolle, alle tunnin ajomatkan päähän.

Kaikki lehmät tulevat yhdeltä isolta maitotilalta. Näin niiden kuljetusmatka jää lyhyeksi, niiden bakteerikanta on valmiiksi sama ja eläimet ovat jopa tuttuja keskenään.

Lähteet: Hagshultskossorna.se ja useat ruotsalaiset lehtiartikkelit.

Lue lisää