Sikatuho jatkuu Aasiassa: afrikkalaista sikaruttoa löydetty myös Filippiineiltä - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Sikatuho jatkuu Aasiassa: afrikkalaista sikaruttoa löydetty myös Filippiineiltä

Tautinäytteet on tutkitutettu Britanniassa.
Jaana Kankaanpää
Suomi pyrkii estämään ASF:n tulon maahan muun muassa Tullin ruokakoirien avulla. Kuvassa ruokakoira Aino ohjaajansa Seija Kontusen kanssa.

Sikojen massakuolemia ja teurastuksia parhaillaan etenkin Aasiassa aiheuttavaa afrikkalaista sikaruttoa (ASF) on todettu nyt myös Filippiineillä. Tautia on löydetty ainakin seitsemästä kylästä pääkaupunki Manilan läheltä, uutisoi Phys.org -verkkosivusto.

Takapihasikalat, joista tautia on löydetty, on maan maatalousviranomaisten mukaan eristetty ja yli 7 000 sikaa on lopetettu.

Sikatuotantoa kuvaillaan yhdeksi maan tärkeimmistä tuotannonaloista ja maa yrittää taistella laajempaa leviämistä vastaan muun muassa tiukentamalla tuontirajoitteilla.

Sianlihan saatavuuden ja hintojen kerrotaan toistaiseksi pysyvän ennallaan ja viranomaiset vakuuttavat paikallisen sianlihan turvallisuutta ihmisten ravintona.

ASF on levinnyt Aasiassa laajasti jo ennen Filippiinejä. Virusta on todettu Kiinassa, Vietnamissa, Mongoliassa, Kambodžassa, Laosissa ja Pohjois-Koreassa.

Lue lisää: Afrikkalainen sikarutto on raivonnut maailman suurimassa sianlihan tuottajamaassa vuoden – "Tauti on levinnyt Kiinassa kulovalkean tavoin ja Kiinan sikatalous on polvillaan"

Tulli tehostaa sikaruton torjuntaa ruokakoira Ricon avulla – komissaari Andriukaitis kehuu Suomen toimenpiteitä: "Kreikan kannattaa ottaa mallia"

Lue lisää

Afrikkalaista sikaruttoa todettu jälleen sikaloissa eri puolilla Eurooppaa – Puolassa 10 uutta tapausta viikossa

Puolan ASF-tilanne jatkaa pahenemistaan – maan länsiosassa tautia todettu neljällä tilalla ja tuhansilla villisioilla

Sianlihan Kiina-lisät ohi - EU-tuottaja saa nyt saman kuin ennen ASF-kriisiä

Kiinaan lennätetään täysiä koneellisia sikoja