Maatalous

Kurkunviljelijä Marko Hauhtonen kimpaantui suomalaiseen energiapolitiikkaan: "Itkuhan tässä tulee"

Hauhtonen tuhosi Facebook-videolla kurkkuja vastalauseena fossiilisen energian tuen turvin tuotetuille kurkuille.
Kari Salonen
Kasvihuoneyrittäjää ärsyttää, että valtio tukee energiaverotuksella fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja keskusliikkeet valitsevat ennemmin niillä tuotetut kurkut.

Kouvolalainen kurkunviljelijä Marko Hauhtonen on kimpaantunut suomalaiseen energiapolitiikkaan. Hän julkaisi asiaa koskevan videon Facebookissa viime viikolla.

Hauhtosen kiukun taustalla on se, että aiemmin hänen viljelemiään kurkkuja ostaneet kaupat eivät enää kelpuuttaneetkaan niitä. Kaupat kertoivat viljelijälle, että he aikovat ostaa valtion energiatuella tuotettua kurkkua.

Facebookissa julkaistulla videolla Hauhtonen tuhoaa työntekijöidensä avustuksella 500 kiloa kurkkuja.

"Itkuhan tässä tulee, kun elämänsä on tätä tehnyt hommaa. Ensimmäinen kerta elämässä, kun joutuu vetämään kurkut suohon", Hauhtonen kommentoi videolla.

Omien sanojensa mukaan koko ikänsä kurkkuja viljellyt Hauhtonen kertoo Maaseudun Tulevaisuudelle, että idea kantaa ottavaan videoon tuli, kun hän istui ruokapöydässä työntekijöidensä kanssa.

"Käyrä nousi niin korkeaksi, että oli pakko tehdä asialle jotain. Olin jo aiemmin ilmoittanut keskusliikkeille, että tämä on väärin", hän sanoo.

Viljelijää ärsyttää se, että energiaverotuksen kautta tuetaan fossiilisilla polttoaineilla, kuten öljyllä ja kaasulla, tuotettuja kurkkuja. Asia on erityisen ikävä Hauhtosen näkökulmasta siksi, että hänen yrityksensä merkittävin kilpailija tuottaa kurkun kasvatuksessa tarvittavan lämmön fossiilisilla polttoaineilla. Hauhtosen kurkkuviljelmät sen sijaan lämpiävät hakkeella.

Ongelma ei Hauhtosen mukaan suinkaan koske vain häntä, vaan samassa tilanteessa ovat monet muutkin.

"Olemme painineet puutarhojen kanssa tämän asian kanssa jo monta kuukautta", hän sanoo.

Hauhtosen video, jonka hän julkaisi yrityksensä Aurinkotarhojen Facebook-sivuilla

Videosta kertoi ensimmäisenä Kouvolan Sanomat.

Lue lisää