Maatalous

VTT laski: Kilo rypsiporsasta tuottaa 3,3 kilon hiilidioksidipäästöt

HKScanin sopimustuottajille on laadittu työkalu tilakohtaisten päästövähennystoimien pöohjaksi.
Kari Salonen
Porsaita sikalassa. Kuvituskuva.

HKScanin rypsiporsaan hiilijalanjälki on 3,3 kilogrammaa hiilidioksidiekvivalenttia, yhtiö kertoo tiedotteessaan. Siihen on laskettu kaikki ne hiilipäästöt, jotka aiheutuvat sianlihan tuotannossa tilalta tuotantolaitoksen portille.

Mukaan on laskettu rehun, lantajärjestelmän, energian, kuivikkeen, ruoansulatuksen ja kuljetusten aiheuttama kuorma. Lannan ja rehun osuus kuormasta on lähes 90 prosenttia.

Luvun on yhtiölle laskenut Teknologian tutkimuskeskus VTT.

Luku on selvästi pienempi kuin Luonnonvarakeskus Luken tähän asti sianlihalle määrittämä hiilijalanjälki. Luke on määrittänyt sianlihan hiilijalanjäljen olevan vaihteluvälillä 6–12 kiloa hiilidioksidiekvivalenttia.

HKScanin eläinhankinnasta ja alkutuotannosta vastaava johtaja Ulf Jahnsson sanoo, että vertailutietoa hiilijalanjäljestä on vielä hyvin vähän. Se kuitenkin voidaan hänen mukaansa sanoa, että Rypsiporsas-tilojen hiilijalanjälki on reilusti pienempi kuin muiden Euroopassa kasvatettujen sikojen hiilijalanjälki.

Ero syntyy hänen mukaansa ruokinnasta: nimensä mukaisesti Rypsiporsas-merkillä myytäville sioille on syötetty rypsiä, kun Euroopassa sioilel syötetään yleisesti soijaa.

VTT on samalla kehittänyt HKScaninille Rypsiporsas-tuotantoketjun tiloille tilakohtaisen Biocode-laskentatyökalun tilakohtaisen hiilijalanjäljen määrittämiseen. Yhtiön mukaan laskelman tavoitteena on auttaa tiloja kehittämään tuotantoaan hiilineutraaliksi.

Tilakohtainen laskenta auttaa hahmottamaan oman tilan päästölähteet. Koska työkalu tuottaa tarkkaa seurantatietoa eri osa-alueiden ilmastovaikutuksista, tuottajat pystyvät suunnittelemaan tilansa kehitystoimenpiteitä päästöjen vähentämiseksi.

VTT:n tutkija Katri Behm kertoo, että työkalu on laadittu kansainvälisten standardien ja IPCC:n suositusten perusteella suomalaisilla ja tilakohtaisilla lähtötiedoilla. "Rypsiporsas-tilojen osalta mukana olivat lähes kaikki tuotantotavan tilat, joten tulos on erittäin luotettava."

Lue lisää