Maatalous

Leppä: Fosforitutkimus antaa selkänojaa seuraavan tukikauden valmisteluun

MTK on huolissaan tutkimuksen rahoituksesta ja tutkimusasemaverkon karsimisesta.
Sanne Katainen
Kuvituskuva.

Syken ja Luken yhteisen Kierto­Vesi-hankkeen fosfori­tulokset eivät hirveästi yllättäneet maa- ja metsätalousministeri Jari Leppää (kesk.).

Tutkimuksessa todettiin, että karja-Suomessa nurmien fosforipäästöt ovat selvästi aiemmin arvioitua pienempiä.

”Saman olen huomannut omalla tilalla. Iso nurmisato sitoo tehokkaasti ravinteita ja on eduksi myös ilmastolle. Se on kiertotaloutta parhaimmillaan.”

Lepän mukaan uudet tulokset otetaan visusti huomioon, kun seuraavaa cap-ohjelmakautta ja ympäristöehtoja valmistellaan. ”Ensin kuitenkin odotellaan lopullisen tutkimusraportin valmistumista.”

”Suomalaista nautaa on syyllistetty vaikka mistä. Nämä tulokset ovat erinomaisen tärkeitä ja asettavat uusiin mittasuhteisiin nautojen ympäristökuormaa. Voidaan miettiä, mitä hyvää naudat saavat aikaan”, ministeri totesi Maaseudun Tulevaisuudelle.

”Usein tahtoo unohtua, että nurmi ja nauta tuottavat myös kaivattua monimuotoisuutta.”

Maatalouden tutkimusrahoja on leikattu, ja leikkauslinjan on pelätty jatkuvan menossa olevissa ensi vuoden budjettineuvotteluissa.

Lepän mukaan maa- ja metsätalouden tutkimus- ja koulutusrahoja ei ole missään nimessä varaa vähentää. Sitä tämäkin tutkimus vahvistaa.

Maatalous ja metsä ovat tulevaisuudenaloja ja keskeisiä, kun ilmastoa ja Itämerta halutaan suojella.

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmarin (kesk.) mukaan virkamiesten pitää ottaa uudet tutkimustulokset vakavasti, kun uutta cap-kautta valmistellaan.

”Tulosten pitää näkyä ympäristötuen ehdoissa.”

Maanantaina uutisoitu nurmen fosforipäästöjä koskeva tutkimus oli loistava uutinen ja loistava tutkimustulos, kiteyttää MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

Marttila arvelee, että vesistö­kuormituksen arviot menevät tulosten takia osin uusiksi.

”Samalla on tärkeää huolehtia siitä, että perustutkimukseen ohjataan riittävästi varoja. Se on ydinasia.”

Puheenjohtajan mielestä voidaan epäillä, etteivät maatalouden päästölaskelmat ole muiltakaan osin kunnossa. Niiden varassa kuitenkin tehdään päätöksiä ja politiikkaa.

KiertoVesi-hankkeen tutkimustulokset osoittavat, että empiiristä tutkimusta tarvitaan kipeästi, toteaa myös MTK:n ympäristöjohtaja Liisa Pietola.

”Viljelijät tarvitsevat määrällistä, mittauksiin perustuvaa ja kohdennettua tutkimustietoa, jossa erilaiset ilmasto- ja maaperäolot on otettu huomioon. Tähän asti käytössä olleet mallit ovat käytännön viljelyn näkökulmasta liian pelkistettyjä ja epätarkkoja.”

Pietola on huolissaan maatalouden tutkimuksen alueellisesta kattavuudesta.

Lue lisää