Suomi ja Kiina uusivat sopimuksen sianlihan viennistä – Kiinan viranomaiset tulossa tarkastamaan myös siipikarjanlihalaitoksia - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Suomi ja Kiina uusivat sopimuksen sianlihan viennistä – Kiinan viranomaiset tulossa tarkastamaan myös siipikarjanlihalaitoksia

Uusi sopimus laajentaa sianlihan vientimahdollisuuksia.
Pekka Fali
Aikaisempi sianlihan vientisopimus koski vain pakastettua lihaa, nyt myös jäähdytetyn lihan vienti on mahdollista.

Suomen ja Kiinan kahdenvälinen sopimus sianlihan viennistä uusittiin Kiinan tullin varaministerin Hu Wein vierailun yhteydessä Helsingissä 18.9.2019, tiedottaa Maa- ja metsätalousministeriö.

Uusi sopimus on aikaisempaa laajempi, ja mahdollistaa muun muassa jäähdytetyn sianlihan sekä aiempaa monipuolisemmin eri ruhon osien viennin Kiinaan. Aikaisempi sianlihan vientisopimus koski vain pakastettua lihaa.

Tapaamisen yhteydessä maa- ja metsätalousministeriön ja Kiinan tullin välille solmittiin myös yhteistyösopimus, joka edesauttaa säännöllisten neuvottelujen jatkumista maiden viranomaisten välillä.

Lisäksi sovittiin Kiinan viranomaisten saapumisesta tarkastamaan suomalaisia siipikarjanlihalaitoksia. Tarkastus liittyy käynnissä olevaan siipikarjanlihan markkinoillepääsyprosessiin.

Aiemmin tänä vuonna Kiinan tulli on myöntänyt laitoskohtaisen hyväksynnän kahdelle äidinmaidonkorviketta valmistavalle laitokselle, usealle maitoalan laitokselle sekä neljälle suomalaiselle kala-alan laitokselle. Kalan vienti Kiinaan on käynnistynyt syyskuussa 2019.

"Kiinan markkina on erittäin tärkeä vientikohde Suomelle. Olen todella tyytyväinen vientimahdollisuuksien laajenemisesta. Vientiponnisteluita jatketaan ja siihen olemme varanneet ensi vuoden budjettiin rahaa", maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) kiittelee.

Lue lisää: Sianlihan vienti Kiinaan voi laajentua – tullin varaministeri saapuu Suomeen ensi viikolla

Lue lisää

Puolikas kimppasika patisti opettelemaan läskisoosin – ja se kannatti

MTK:n vientijohtaja: Suomalaisen ruuan laatu on vahva vientivaltti, kun asiat tehdään oikein

Atrian Gröhn: Yhdysvaltojen teurastamojen tilanne vakava, sianlihan hinnassa paljon riippuu Kiinasta

Sianlihan vienti Kiinaan ei vielä näy yrittäjän tilissä – Atrian sopimustuottaja alkuvuoden tuloksesta: "Olemme toimineet kriisitilanteessa hyvin"