Maatalous

Vain noin 10 viljatilaa 15 000:sta saa K-ryhmän ja Vaasanin Tuottajalle kiitos -rahoja

MTK ja ProAgria ovat mukana valitsemassa palkittavia tiloja. Viljan tuottajahinnat ovat tänä syksynä merkittävästi viime talvea heikommat.
Kimmo Haimi
Rukiin tuottajahinta on romahtanut tänä syksynä. K-ryhmä ja Vaasan tukevat Tuottajalle kiitos -kampanjassaan muutamia tuottajia kerrallaan.

K-ryhmän valikoimaan ovat vuodesta 2015 lähtien kuuluneet Tuottajalle kiitos -tuotteet, joiden myyntihinnasta osa tuloutetaan suoraan alkutuottajille, kauppaketju kertoo.

Vaasan on toimintamallissa mukana kolmella leipätuotteella. "Yhteistyön tavoitteena on antaa tuottajalle aito kiitos laadukkaan viljan tuottamisesta sekä vastuullisuudesta koko ketjussa", yhtiöiden tiedotteessa sanotaan.

"Sekä K-ryhmä että Vaasan haluavat edistää viljan arvoketjua tukemalla leivän alkutuotantoa, eli viljelijää."

Tuloutukset tehdään stipendein, joita voivat hakea kaikki suomalaiset viljelijät. Haku alkaa 19. syyskuuta ja on auki marraskuun loppuun.

Yhtiöiden mukaan Tuottajalle kiitos -yhteistyössä tarkoitus on jakaa rahallista tukea mahdollisimman suoraan ja hyödyllisellä tavalla.

”Suomalainen ruoka on tärkeää niin meille kuin asiakkaillemme. Tuottajalle kiitos -tuotteet tarjoavat kuluttajille mahdollisuuden tukea suomalaisia viljelijöitä hyvin suoraviivaisesti. Näiden tuotteiden myynnistä kertyvä tukiraha tuloutetaan tuottajille eri tavoin, Vaasanin tuotteiden kohdalla stipendihaulla, jonka avulla haluamme yhdessä osallistua suomalaisen viljelyn kehittämiseen”, kertoo K-ryhmän päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Ari Akseli.

Jokaisesta Vaasanin Tuottajalle kiitos -leivästä ohjataan 15 senttiä alkutuotannon tukemiseen. Leipien myynnillä arvioidaan kertyvän 80 000 euroa vuodessa viljelijöille jaettavaksi. Jaettavat stipendit ovat suuruudeltaan 5 000–10 000 euroa per hakija, ja stipendejä jaetaan vähintään viisi kappaletta, kaksi kertaa vuodessa.

”Haluamme stipendihaun avulla tarjota viljelijöille uudenlaisen mahdollisuuden kasvattaa omaa osaamistaan ja toteuttaa uusia innovaatioita. Stipendit on tarkoitettu viljelyyn tai jatkojalostukseen liittyvien innovaatioiden kehittämiseen ja testaamiseen sekä investointien tukemiseen”, selventää Vaasan Oy:n kaupallinen johtaja Minna Cousins.

Luonnonvarakeskus Luken mukaan Suomessa on noin 15 000 viljatilaa. Viljatilojen kannattavuus on ollut heikko jo pitkään ja tänä syksynä viljan hinnat ovat laskeneet huomattavasti viime talven hintoihin verrattuna.

Miten stipendin saajat valitaan? Stipendihakemuksessa esitetyn idean on oltava hakukriteerien mukainen, toteutuskelpoinen ja tähdättävä suomalaisen viljelyn kehittämiseen.

Lisäksi hakijan tai hakijoiden toivotaan olevan aktiivisia viljelijäyhteisön jäseniä. Stipendin saajat valitsee asiantuntijaraati, jossa on mukana edustajia Vaasanilta, ProAgriasta, K-ryhmästä, MTK:sta sekä Lantmännen Agrosta.

Stipendien hakuaikaa on marraskuun loppuun saakka, ja hakeminen onnistuu verkkolomakkeella osoitteessa: proagria.fi/viljelijastipendi.

Ensimmäiset Tuottajalle kiitos -stipendit maksetaan viljelijöille tammikuussa 2020.

Seuraava stipendien hakukierros alkaa vuoden 2020 alussa. Kullakin hakukierroksella jaettava kokonaissumma on riippuvainen Tuottajalle kiitos -leipätuotteiden myynnistä.

Lue lisää

Kauppaketjut: Hankintasopimukset ja valikoimittain tehdyt kilpailutukset tuovat vakautta ja tehokkuutta koko ruokajärjestelmälle – rytmiä voidaan tarvittaessa säätää

Kauppa käytti mahdollisuuden iskeä ruokaverojen alentamiseksi

Oma panimo lupia vaille valmiina käyntiin – omaa olutta alkaa virrata Tammiston Cittarin panimosta lähiviikkoina

Oletko viljelyn kehittämisen pelle peloton? Tuottajalle kiitos -stipendien haku-aika alkoi