Lukijalta: Luken johdon tulee arvioida uudelleen tekemänsä keskittämispäätökset – ainoa oikea johtopäätös on niiden peruminen - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Lukijalta: Luken johdon tulee arvioida uudelleen tekemänsä keskittämispäätökset – ainoa oikea johtopäätös on niiden peruminen

"Jotta yksittäinen viljelijä voi tehdä entistä parempia ja vaikuttavampia ympäristötekoja, tulee hänellä olla käytettävissä parasta mahdollista tutkimustietoa."
Johannes Tervo
Nurmien fosforipäästöistä saatiin tällä viikolla uutta tietoa.

Yle uutisoi maanantaina 16.9. Luonnonvarakeskuksen tutkimuksesta otsikolla ”Nautakarjatilojen päästöt merkittävästi yliarvioitu”.

Tutkimustulosten perustelut toimivat malliesimerkkinä siitä, kuinka tärkeää maatalouden tutkimustoiminnassa on ottaa huomioon maan eri osien erilaiset viljelyolosuhteet.

Nykyisin käytössä oleva arvio maatalouden fosforipäästöistä on perustunut pienillä savisilla valuma-alueilla Etelä-Suomessa tehtyihin tutkimuksiin. Näiden on maatalouden toimijoiden piirissä tiedetty jo pitkään pätevän huonosti täysin erilaisiin olosuhteisiin Itä- ja Keski-­Suomessa.

Myös Suomen ympäristö­keskuksen erikoistutkija myöntää Ylen uutisessa, ettei heillä ole kovin paljoa seurannassa olevia maatalousalueita. Silti maatalous ja erityisesti karjatalous on nostettu toistuvasti esille vesistöjen pilaajana.

Maataloudesta aiheutuu päästöjä, kuten mistä tahansa ihmistoiminnasta. Maatalous on ihmistoimintaa, koska se tuottaa ihmisille ruokaa. Maatalous myös tekee joka päivä töitä päästöjen vähentämiseksi niissä puitteissa, minkä yksittäinen viljelijä sääolosuhteille mahtaa.

Jotta yksittäinen viljelijä voi tehdä entistä parempia ja vaikuttavampia ympäristötekoja, tulee hänellä olla käytettävissä parasta mahdollista tutkimustietoa, joka soveltuu juuri hänen tilansa oloihin.

Luonnonvarakeskuksella on menossa laaja tutkimustoiminnan keskittämisohjelma. Tähän kuuluu yhtenä Mikkelin Karilassa toimivan luomututkimuksen alas ajaminen ja siirtäminen toiselle puolelle Suomea.

Luke Maaningan tutkimustulokset nautakarjatalouden päästöistä antavat niin selkeän viestin alueellisen tutkimustoiminnan tarpeellisuudesta, että Luken johdon tulee arvioida uudelleen tekemänsä keskittämispäätökset. Ja ainoa oikea johtopäätös on niiden peruminen.

Jouni Paunonen

puheenjohtaja

MTK Etelä-Savo

Timo Lindsberg

puheenjohtaja

Itä- ja Keski-Suomen

luomuvaliokunta

Vilho Pasanen

sihteeri

Itä- ja Keski-Suomen luomuvaliokunta

Vesa Kallio

toiminnanjohtaja

MTK Etelä-Savo

Lue lisää

Luopumisen tuskaa turvetuotannossa

Keskittämisen haitat

Kuivuus uhkaa edelleen oraita osassa maata: "Kevätviljoissa näkyy jo joitakin kellastumia"

Rankkasateet ja leuto talvi huuhtoivat ennätyksellisen paljon fosforia Lounais-Suomen pelloilta