Maatalous

Suomalainen luomukampanja pärjäsi tiukassa kilvassa: EU:lta miljoonan euron rahoitus menekin edistämiseen

Pro Luomu ry toteuttaa rahoituksen turvin mittavimman Suomessa nähdyn luomukampanjan.
Kari Salonen
Luomun menekkiä edistetään EU-rahalla. EU on aiemmin rahoittanut suomalaisten hakijoiden kampanjoita muun muassa lihan, maidon, kauran, kananmunien ja rypsiöljyn menekin edistämiseksi.

Luomukampanjalle on myönnetty EU:ssa merkittävä rahoituspotti. Pro Luomu ry sai Euroopan unionilta lähes miljoona euroa.

Rahoituksella toteutetaan mittavin Suomessa milloinkaan nähty luomukampanja.

Viestintäkampanjan tavoitteena on lisätä suomalaisten tietoisuutta EU:n luomumerkistä ja luomutuotannon laatujärjestelmästä. Samalla pyritään lisäämään suomalaisten luomukulutusta.

Kasvusta huolimatta luomua ostavien kuluttajien joukko on yhä melko pieni.

"Kampanjan yksi tavoite on saada luomun kuluttajakunta laajenemaan siten, että yhä useampi suomalainen ostaa luomua viikoittain", kertoo Pro Luomun toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila.

Kuluttajille suunnattu kampanja toteutetaan vuosina 2020–2022 monimediaisena viestintäkampanjana, joka näkyy ensi syksystä lähtien televisiossa, verkossa ja sosiaalisessa mediassa.

Kampanjan pääyhteistyökumppani on helsinkiläinen mainostoimisto Ryhmä Creative Agency. Kampanjaan osallistuu myös Pro Luomun 18 jäsenyhteisöä.

Pro Luomu sai EU:n rahoituksen ohjelmasta, joka on varattu elintarvikkeiden laatujärjestelmien viestintään. Rahaa oli jaossa yhteensä noin 13,8 miljoonaa euroa, ja sitä myönnettiin kaikkiaan kahdeksalle hakemukselle.

Järjestön saama kampanjarahoitus on ensimmäinen, joka on myönnetty Suomeen sen jälkeen, kun EU uudisti menekinedistämispolitiikkaansa loppuvuodesta 2015. Uudistus nosti EU:n rahoitusosuutta ja sitä kautta kiristi kilpailua.

Kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio maa- ja metsätalousministeriöstä pitää rahoitusta merkittävänä ja toivoo sen toimivan mallina muillekin suomalaishakijoille.

"Rahoitus on todella tervetullut Suomen, luomutuotannon ja kuluttajien kannalta. Olen siitä hyvin iloinen ja samalla kiitollinen Pro Luomun hakemuksesta. Se kokoaa upealla tavalla toimijoita yhteen, juuri siihenhän menekinedistämisen rahoituksen saaminen perustuu."

EU on aiemmin rahoittanut suomalaisten hakijoiden kampanjoita muun muassa lihan, maidon, kauran, kananmunien ja rypsiöljyn menekin edistämiseksi.

Lue lisää

Tänään vietetään ensimmäistä luomutuotannon päivää – EU haluaa neljänneksen pelloista luomuun vuoteen 2030 mennessä

Mielipide: Ei ole järkevää ylenkatsoa luomua, joka ratkaisee ruokajärjestelmän kestävyyskriisin

Luomukasvitiloille tulossa turha rajaus

Luomu on ratkaisu kestävyyskriisiin