Maatalous

Katso, miten käy kilpakyntö 90-vuotiaalta Leo Rautaselta - SM-kisojen ikähaitari peräti 80 vuotta

Kuuselan kilpakyntäjäsuvun vesa Oskari Kuusela näytti mallia, miten maa kääntyy 10-vuotiaalta. Parin palstan päässä Leo Rautanen, 90, teki yhtä näyttävää jälkeä.
Veikko Niittymaa
Kouvolalainen Oskari Kuusela, 10, on harvalukuiseksi kutistuneen ja harmaantuvan kilpakyntäjäjoukon tulevaisuuden toivoja.

Kynnön SM-kisat ovat erikoinen tapahtuma, jossa kilpailijoiden ikähaitari on hurja. Perjantaina alkaneiden kisojen nuori on kouvolalaisen kyntäjäsuvun kasvatti, Oskari Kuusela, joka 10 vuoden iästä huolimatta teki hämmentävän hyvää jälkeä loimaalaiseen savikkoon.

Oskari kertoo saaneensa vapaata koulusta ja apulaisena hääräsi isosisko. Nuorimmilla voi olla mukana apulainen, jos voimat eivät vielä riitä aurojen säätämiseen.

Paljon ei apua tarvittu ja viilut olivat juuri niin tasaisia kuin kuuluukin. Hiukan olen ehtinyt harjoitella, Oskari kertoo kynnön tauolla. Kotipuolessa Kymenlaaksossa on myös savisia peltoja.

Ikähaitarin toista päätä edustaa lohjalainen Leo Rautanen, 90 vuotta, jolla on vuosikymmeniä takana kyntökisoissa. Vanha Volvo ja Fiskarsin aurat ovat takeena ammattimaisesta työnjäljestä.

Perjantaina kynnettiin sänkeä ja lauantaina jatketaan nurmella. Loimaalla on satanut reippaasti viime päivinä ja savimaiden pinta oli hankalan liukas etenkin vanhalla kalustolla ja takavetoisilla koneilla kyntäville.

Juttua on korjattu su 16.51. Alun perin jutussa kerrottiin, että Oskari Kuusela avusti hänen äitinsä.

Lue lisää

Katso video: Miten mestarikyntäjä kesti haastajien paineet SM-kisoissa Punkalaitumella?

SM-kynnöissä nähtiin vankkaa osaamista: kestosuosikki Jarmo Itälehto lunasti paikan Pietarin MM-kisoihin

Mitä mieltä kilpakyntäjien pomo on maan muokkaamisesta? – Katso video, jossa pohditaan myös traktorikynnön SM-kisojen tulevaisuutta

Suomi jäi kisojen historian ensimmäistä kertaa pois MM-kynnöistä