Maatalous

Mitä mieltä kilpakyntäjien pomo on maan muokkaamisesta? – Katso video, jossa pohditaan myös traktorikynnön SM-kisojen tulevaisuutta

SM-kynnöt alkoivat perjantaina konkarien komennossa. Jarmo Itälehto karkasi likimain tavoittamattomiin yleisessä sarjassa.
Veikko Niittymaa
Ilmajokelainen Jarmo Itälehto hallitsi viikonlopun SM-kyntöjä tasaisen varmalla suorituksella.

Suomen kilpakynnön valtikka seisoo tukevasti eteläpohjalaisen Jarmo Itälehdon kourassa. Vuosia kisoja hallinnut Itälehto karisti muut heti avajaispäivän sänkiosuudella, kun maan parhaat kyntäjät mittelevät voimiaan Loimaan savikoilla.

Kärki on tuttu vuosien ajalta. Aiemmin Suomea useasti MM-kisoissa edustanut lohjalainen Matti Rautiainen yritti laittaa Itälehdolle kampoihin, mutta ei mahtanut mitään. Itälehto tempaisi perjantaina turvallisen 7,5 pisteen eron kakkoseen.

SM-kyntöjen puheenjohtaja Lars-Erik Staffans onnistui myös olleen neljäs jääden vain kolme pistettä Rautiaisesta.

Staffans ehti pikaisesti MT:n haastateltavaksi avauskierroksen jälkeen. Vöyriläinen oli tyytyväinen aloitukseen ja niin olivat myös tuomarit.

Staffansin mielestä maan muokkaamisen vähentämisessä on menty liian pitkälle.

Nuorissa kankaanpääläiset Hietaojan serkukset olivat aivan omaa luokkaansa ja Lasse oli tällä kertaa Jarkko Hietaojaa pari pistettä parempi. Kyntökisojen nuorin Oskarin Kuusela Kouvolasta pinnisti kolmanneksi.

Tasaista on myös paluuauroissa. Markku Kivipelto Vimpelistä punnersi runsaan viiden pisteen eron lähes kotikulmillaan kyntäneeseen Arto Ali-Eskolaan Marttilasta.

Veteraaneissa Reijo Elg ja Yrjö Teräväinen aloittivat vahvasti, mutta myös kisojen ikänestori, 90-vuotias Leo Rautanen Lohjalta voi olla tyytyväinen päivän urakkaan. Rautanen lähtee nurmiosuudelle kolmannelta sijalta ja olisi ilman liian matalasta kynnöstä tulleita miinuspisteitä ollut aivan kärjen tuntumassa.

Traktorikynnön mestaruuksista mitellään Loimaan maatalousoppilaitoksen pellolla perjantaina ja lauantaina.

Juttua on korjattu lauantaina klo 8.35 veteraanisarjan pisteiden osalta.

Lue lisää

Katso video: Miten mestarikyntäjä kesti haastajien paineet SM-kisoissa Punkalaitumella?

SM-kynnöissä nähtiin vankkaa osaamista: kestosuosikki Jarmo Itälehto lunasti paikan Pietarin MM-kisoihin

Katso, miten käy kilpakyntö 90-vuotiaalta Leo Rautaselta - SM-kisojen ikähaitari peräti 80 vuotta

Suomi jäi kisojen historian ensimmäistä kertaa pois MM-kynnöistä