Nyt on komeaa menoa: Amishit näyttävät, miten lietettä levitetään kuuden hevosen voimalla - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Nyt on komeaa menoa: Amishit näyttävät, miten lietettä levitetään kuuden hevosen voimalla

Amishien yhteisössä maataloustyöt tehdään edelleen pitkälti hevosvoimin.
Kuvakaappaus youtubesta
Lietettä levitetään pellolle peräti kuuden hevosen voimin.

Traktorit kasvavat, koneet ovat yhä tehokkaampia. Maailmasta löytyy kuitenkin kolkkia, joissa ihmiset eivät halua nousta modernin maatalouden rattaille.

Amishit tai amissit ovat kristitty ryhmä, jotka noudattavat edelleen vanhanaikaista ja yhteisökeskeistä elämää. Suurimmat yhteisöt löytyvät Yhdysvalloista.

Heidän elämäntapansa kulkee vastavirtaan modernin maailman kehityksestä. Amissit välttävät autojen käyttöä ja kulkevat usein hevosvaunuilla.

Perinteinen pääelinkeino amisheille on edelleen maatalous. Jopa yksi kolmasosa yhteisön jäsenistä työskentelee maatalouden parissa, kun länsimaissa osuus on yleensä muutaman prosentin luokkaa.

Myös maatiloilla hevosvoimat jylläävät. Videolla näkyy, kuinka amishit levittävät lantaa pellolle varsin vaikuttavan kulkupelin avulla: ohjaksissa on peräti kuusi vahvaa hevosta.

Viisi hevosista on työhevosia, yksi hieman kevytrakenteisempi. Video on kuvattu Pennsylvaniassa, Yhdysvalloissa. Pennsylvanian osavaltiossa asuu arviolta 79 200 amishia.

Lue lisää

Työhevosten koulimat miehet – "Kimpassa tehdään, niin tulee valmista"

Viime vuoden mestari uusi voittonsa työhevosmestaruuskisassa

Nostalginen video vie 50- ja 60-luvun heinäntekoon: "Siirryttiin uusiutuvasta energiasta fossiiliseen öljyyn"

Panimohevoset eivät hätkähdä kaupungin vilskettä, mutta pissahätä saa eläimet levottomiksi – videolla hevosia valmistellaan työpäivää varten