Maatalous

Purevat hyönteiset vaivaavat monia lehmiä – tutkijat löysivät ongelmaan ratkaisun Afrikan savanneilta

Tutkimuksessa lehmiä seurattiin kolmen vuorokauden ajan.
Kimmo Haimi
Hyttyset kiusaavat ihmisten lisäksi myös karjaa.

Tuoreen japanilaistutkimuksen lehmien altistusta pureville hyönteisille voidaan vähentää maalaamalla karjaan seepran raitoja.

Japanilaistutkijat havaitsivat, että seepran väreihin maalattujen lehmien iholla oli hyttysiä 50 prosenttia vähemmän kuin maalaamattomissa lehmissä.

Raidoitettuja lehmiä seurattiin tutkimuksessa kolmen vuorokauden ajan. Tuona aikana eläimistä otettiin säännöllisin väliajoin kuvia, joista laskettiin eläinten pinnalla olevien hyönteisten määrä.

Tutkijat huomauttavat, että ärsyttävät hyönteiset saavat karjan laiduntamaan, syömään ja nukkumaan normaalia vähemmän. Toisaalta hyönteiset saavat karjan kokoontumaan tiiviisiin ryhmiin, mikä taas lisää niiden stressiä ja voi aiheuttaa jopa vammoja.

Aiemmin tutkijat ovat saaneet selville, että hevosten pukeminen seeprakuosia jäljitteleviin loimiin vähentää niiden hyönteisaltistusta.

Tutkimus on julkaistu Plos One -tiedelehdessä.

Lue lisää:

Hevoset kannattaa pukea seeproiksi - tutkimus: Hyönteiset eivät kiusaa entiseen malliin

Lue lisää

Tutkijan mielestä ekosysteemien toiminnassa on vaarallista ajatella asioita pelkästään ihmisen näkökulmasta: "Jos ihminen miettii, mikä on puutiaisen tai hyttysen merkitys, katsotaan luontoa helposti harhaisesta näkökulmasta"

Hyttyset ja niiden torjunta jakoivat kansan

Saunakauha on tutkijalle hyvä apuväline hyttysentoukkien keräämiseen — hyttysistä löytyy koko sateenkaaren värikirjo kun pysähtyy katsomaan

Suositut hyttystorjuntalaitteet sisältävät pölyttäjille haitallisia hyönteismyrkkyjä – käyttö metsässä on kiellettyä