Maatalous

Purevat hyönteiset vaivaavat monia lehmiä – tutkijat löysivät ongelmaan ratkaisun Afrikan savanneilta

Tutkimuksessa lehmiä seurattiin kolmen vuorokauden ajan.
Kimmo Haimi
Hyttyset kiusaavat ihmisten lisäksi myös karjaa.

Tuoreen japanilaistutkimuksen lehmien altistusta pureville hyönteisille voidaan vähentää maalaamalla karjaan seepran raitoja.

Japanilaistutkijat havaitsivat, että seepran väreihin maalattujen lehmien iholla oli hyttysiä 50 prosenttia vähemmän kuin maalaamattomissa lehmissä.

Raidoitettuja lehmiä seurattiin tutkimuksessa kolmen vuorokauden ajan. Tuona aikana eläimistä otettiin säännöllisin väliajoin kuvia, joista laskettiin eläinten pinnalla olevien hyönteisten määrä.

Tutkijat huomauttavat, että ärsyttävät hyönteiset saavat karjan laiduntamaan, syömään ja nukkumaan normaalia vähemmän. Toisaalta hyönteiset saavat karjan kokoontumaan tiiviisiin ryhmiin, mikä taas lisää niiden stressiä ja voi aiheuttaa jopa vammoja.

Aiemmin tutkijat ovat saaneet selville, että hevosten pukeminen seeprakuosia jäljitteleviin loimiin vähentää niiden hyönteisaltistusta.

Tutkimus on julkaistu Plos One -tiedelehdessä.

Lue lisää:

Hevoset kannattaa pukea seeproiksi - tutkimus: Hyönteiset eivät kiusaa entiseen malliin

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Urpilainen haluaa lisätä komissaarina Afrikan ruokaturvaa: "Vaatii investointeja ja panostusta tutkimukseen"

Pedot ovat puiden ystäviä – hyönteiset syövät enemmän metsän kasveja kuin hirvet ja kauriit konsanaan

Heinäluoma: "Suomalaisten mahdollisuus hyötyä Urpilaisen komissaarin tehtävästä on kiinni pitkälti siitä, miten itse näemme ja painotamme Afrikan maiden roolia omassa politiikassamme"