Maatalous

Purevat hyönteiset vaivaavat monia lehmiä – tutkijat löysivät ongelmaan ratkaisun Afrikan savanneilta

Tutkimuksessa lehmiä seurattiin kolmen vuorokauden ajan.
Kimmo Haimi
Hyttyset kiusaavat ihmisten lisäksi myös karjaa.

Tuoreen japanilaistutkimuksen lehmien altistusta pureville hyönteisille voidaan vähentää maalaamalla karjaan seepran raitoja.

Japanilaistutkijat havaitsivat, että seepran väreihin maalattujen lehmien iholla oli hyttysiä 50 prosenttia vähemmän kuin maalaamattomissa lehmissä.

Raidoitettuja lehmiä seurattiin tutkimuksessa kolmen vuorokauden ajan. Tuona aikana eläimistä otettiin säännöllisin väliajoin kuvia, joista laskettiin eläinten pinnalla olevien hyönteisten määrä.

Tutkijat huomauttavat, että ärsyttävät hyönteiset saavat karjan laiduntamaan, syömään ja nukkumaan normaalia vähemmän. Toisaalta hyönteiset saavat karjan kokoontumaan tiiviisiin ryhmiin, mikä taas lisää niiden stressiä ja voi aiheuttaa jopa vammoja.

Aiemmin tutkijat ovat saaneet selville, että hevosten pukeminen seeprakuosia jäljitteleviin loimiin vähentää niiden hyönteisaltistusta.

Tutkimus on julkaistu Plos One -tiedelehdessä.

Lue lisää:

Hevoset kannattaa pukea seeproiksi - tutkimus: Hyönteiset eivät kiusaa entiseen malliin

Lue lisää

Meppi Pietikäinen lähetti Thermacell-hyttyslaitteesta kirjallisen kysymyksen EU:lle – "Onko komissio tietoinen haitallisia ja vaarallisia aineita sisältävistä laitteista?"

Yle uutiset: Kuuntele: hyönteisharrastaja kertoo, millaisia tauteja hyttyset levittävät Suomessa

Uusi kumppanuussopimus on maailmanlaajuinen käännekohta

Miljoona mustasotilaskärpästä käsittelee tuhat kiloa biojätettä viikossa – hyönteistalouden odotetaan kasvavan harppauksin myös Suomessa, toukat kelpaavat esimerkiksi rehuksi