Maatalous

"Närpiöläiset ovat hyvin itseriittoisia, asian positiivisessa mielessä. Siellä väestöennusteella saa pyyhkiä takamusta", toteaa Simo Ralli

Närpiö on Kantrin kolumnistin mukaan saanut aikaan positiivisen oravanpyörän omavaraisuudellaan, yrittävällä yhteishengellään ja ottamalla auliisti maahanmuuttajia vastaan.
Johannes Tervo
Simo Rallin mielestä muidenkin kuntien kannattaisi ottaa mallia Närpiöstä.

Kantrin kolumnisti Simo Ralli ihmettelee tuoreimmassa kolumnissaan kotikuntansa Teuvan naapuripitäjää Närpiötä, jossa väestösynkkyydestä ei ole tietoakaan.

"Uusia kerrostaloja rakennetaan, uusi hotelli avautui juuri, käytännössä koko keskusta on uusiutunut kymmenessä vuodessa. Alueella on kattavat palvelut ja kyläkoulut toimivat, eikä haja-asutusalueella tyhjiä torppia näy", Ralli toteaa.

Asukasluvun ennustekin on hyvä.

"Närpiössä on ennusteen mukaan asukkaita vuonna 2040 sama reilut 9 000 asukasta. Minun asuinkunnastani häviää ennusteen mukaan samassa ajassa 1 500 asukasta. Mitä hemmettiä muuttuu tuossa viidessätoista kilometrissä? Miksi Närpiö pärjää, mutta Teuva ei?", hän pohtii.

Ratkaisu löytyy maahanmuuttajien kotouttamisesta, itseriittoisuudesta ja yhteishengestä.

"Närpiöläiset ovat myös hyvin itseriittoisia, asian positiivisessa mielessä. He haluavat ostaa kotikunnastaan. Oli tavara mikä tahansa, se yritetään saada Närpiöstä. Siksi palvelut ovat erinomaiset, ja se houkuttaa ostoksille myös naapurikuntalaisia", Ralli kirjoittaa.

"Närpiö on saanut aikaan positiivisen oravanpyörän omavaraisuudellaan, yrittävällä yhteishengellään ja ottamalla auliisti maahanmuuttajia kaupunkiinsa. Tuo pyörä pyörii komeasti. Täällä saa Suomen väestöennusteella tosiaankin pyyhkiä takamusta."

Lue tai kuuntele kolumni podcastina: Närpiön ihme

Lue lisää