Tilallinen avautuu luvattomista vierailijoista: "Millä oikeudella kukaan astuu toisen pihaan ja kotiin lupaa kysymättä?" - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Tilallinen avautuu luvattomista vierailijoista: "Millä oikeudella kukaan astuu toisen pihaan ja kotiin lupaa kysymättä?"

Tilanne luvattomien vierailujen suhteen ei ole tilallisen arvion mukaan ainakaan parantunut viime vuosina.
Kuvitus: Juho Leskinen
Siihen, että luvaton kulkija tunkeutuu maatilan eläinsuojaan, liittyy esimerkiksi tautiriski.

Tampereella asuva eläintilallinen Heini Kylänpää on julkaissut Facebookissa, Avoin kuvapäiväkirja maaseudun tuottajilta -ryhmässä kirjoituksen, jossa hän käsittelee tiloille suuntautuvia luvattomia vierailuja.

Kylänpää kertoo olleensa navetassa hoitamassa eläimiään, kun hänen kerran aiemmin tapaamansa naapuri käveli sisään ja totesi tulleensa katsomaan eläimiä.

"Kyseli, että mitäs tuolla perällä on ja ilmoitti, että menee katsomaan. Sanoin sitten, että ei mielellään, kun tuo ko. henkilön läsnäolosta selkeästi ärtynyt pukki ei varmasti arvostaisi sitä", Kylänpää kirjoittaa.

Tilalle ilman lupaa tullut henkilö ilmoitti seuraavaksi menevänsä katsomaan siellä olevia hevosia. Kylänpää kuitenkin kielsi häntä vedoten siihen, että hevoset ovat juuri syöneet, ja myös niiden aita on hiljattain korjattu, joten niiden on parempi olla rauhassa.

Kylänpää huomauttaa kirjoituksessaan, ettei hänellä ole kotieläinpihaa, tuotantotilaa, ratsastustallia tai muutakaan julkista tai ammatillista laitosta. Sen sijaan eläimet ovat lemmikkejä ja perheenjäseniä.

"Millä oikeudella kukaan astuu toisen pihaan ja kotiin, saati eläinsuojiin sisälle ja tulee katsomaan edes lupaa kysymättä?", hän kysyy.

Kylänpää toteaa Maaseudun Tulevaisuudelle, että silloin, jos maatilalle haluaa mennä vaikka katsomaan eläimiä, kannattaa asiasta olla yhteydessä tilallisiin esimerkiksi puhelimitse.

"Pyytää lupaa, ja kysyy, voisiko nyt tai joskus tulla käymään. Että kunnioittaisi tilallisen omaa tilaa ja eläinten olosuhteita", Kylänpää neuvoo.

Siihen, että luvaton kulkija menee maatilan eläinsuojaan, liittyy esimerkiksi tautiriski. Toisaalta Kylänpää nostaa esiin myös sen, että eläinten stressitasot nousevat. Luvaton kulkija voi stressata myös itse tilallista.

"Eläimet voivat aiheuttaa ihmisille tapaturmia. Esimerkiksi hevostalleilla kävijät eivät ymmärrä sitä, että hevoset voivat vaikka purra tai potkaista myös aidan alta", hän muistuttaa.

Tiloille suuntautuvia luvattomia vierailuja Kylänpää pitää merkittävänä ongelmana. Tilanne ei ole hänen arvionsa mukaan ainakaan parantunut viime vuosina.

"Luulen, että maailma on muuttunut siinä mielessä, että tavat eivät enää ole entisellään. Enää ei voi mennä sisään kenen tahansa ovesta, vaikka aikaisemmin se on ollut ihan normaalia", Kylänpää sanoo.

Kirjoituksen pääset lukemaan kokonaan tästä.

Lue lisää

Savon Sanomat: Kahdeksan vasikkaa pelastettiin kylmästä lietteestä Lapinlahdella

Tässä on todellisen lähiruuan ravintola – paistiksi pääsevät strutsit ja possut ja kaikki ruoka on peräisin viereiseltä tilalta

Parissa päivässä koodattu verkkosivu keräsi hetkessä yli 4 000 maatilan töistä kiinnostunutta

Pääseekö viljelijä kulkemaan tiluksilleen eristysrajan yli? Poliisi: Kyllä, mutta näyttö vaaditaan – MTK laati todistuslomakkeen kulkemisen helpottamiseksi