Atrian nurmiasiantuntija varoittaa: Ylilaiduntamisella voidaan hukata jopa kuusi viikkoa nurmen kasvukunnosta - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Atrian nurmiasiantuntija varoittaa: Ylilaiduntamisella voidaan hukata jopa kuusi viikkoa nurmen kasvukunnosta

Professori Juha Helenius korostaa nurmiviljelyn tärkeyttä luonnon monimuotoisuudelle.
Petteri Kivimäki
Timo Mäkinen (vas.) Naturcomista, Atrian nurmiasiantuntija Essi Tahvola, Holistic management -hankkeen asiantuntija Philipp Mayer sekä agroekologian professori Juha Helenius Helsingin yliopistosta keskustelivat nurmiviljelystä Jyväskylässä perjantaina. Paneelin juonsi ylämaankarjankasvattaja Esko Rissanen Jäppilästä.

Atrian nurmiasiantuntija Essi Tahvola pitää ylilaiduntamista yleisenä ongelmana Suomessa.

"Järkevästi suunniteltu laidunkierto usein puuttuu, ja se painaa satotasoja rajusti alaspäin. Ylilaiduntamiseksi lasken tilanteen, jossa eläimet viettävät nurmilaitumella niin kauan aikaa, ettei nurmi ehdi kunnolla uusiutua", Tahvola sanoo.

Nurmiasiantuntijan mielestä laidunsuunnittelu ja laidunkierron säätely ovat Suomessa usein puutteellisia.

"Laitumissa on tällä hetkellä valtava määrä hyödyntämätöntä satopotentiaalia. Ylilaiduntamisen takia voidaan hukata jopa kuusi viikkoa nurmen kasvukunnosta,” hän varoittaa.

Holistic management -hankkeen asiantuntija Philipp Mayer väläyttää lääkkeeksi ylilaiduntamiseen mallia, jossa eläimiä siirretään joka päivä eri laitumelle.

"Kun eläimiä siirretään päivittäin, ekosysteemi voi hyvin. Nurmi kasvaa huomattavasti paremmin ja myös luonnon monimuotoisuus kohentuu, kun ekosysteemille annetaan enemmän lepoa ja palautumista", Mayer tähdentää.

Samoilla linjoilla on siementuotantoyhtiö Naturcomin toimitusjohtaja Timo Mäkinen.

"Monet kasvilajit eivät kestä jatkuvaa laidunnusta, mutta päivän-parin laiduntaminen nopealla rytmillä päästää ne oikeuksiinsa."

Agroekologian professori Juha Helenius Helsingin yliopistosta uskoo teknologisen kehityksen auttavan ylilaiduntamisen ehkäisemisessä.

"On kehitetty mekaanisesti pyöriviä laidun- ja aitausjärjestelmiä, jossa eläimet viettävät tietyn ajan kerrallaan rajatulla ja pienemmällä osalla lohkoa, joka sitten vaihtuu."

Professori Helenius muistuttaa, että laidunnurmien monimuotoisuus on Suomessa hyvällä tasolla.

"Laidunnurmia on helpompi pitää monimuotoisina. Niihin voi käyttää siemenseoksia jo perustamisvaiheessa. Isompi haaste on intensiivisesti viljellyissä säilyrehuissa."

Heleniuksen mukaan Suomen olosuhteet nurmiviljelylle ovat poikkeuksellisen edulliset.

"Esimerkiksi vesivarat ovat meillä aivan ainutlaatuisen poikkeukselliset. Täällä voidaan sen puolesta tuottaa vesi-intensiivisiä nautakarjataloustuotteita luonnonvaratehokkaasti verrattuna moniin muihin maihin."

Professorin mukaan nurmien rooli on merkittävä myös luonnon monimuotoisuudessa.

"Ilman nurmia ja laitumia oltaisiin todella paljon huonommassa tilanteessa luonnon monimuotoisuuden osalta. Toinen erittäin tärkeä nurmiin liittyvä asia on hiilensidonta peltomaihin."

Tahvola, Mayer, Mäkinen ja Helenius vaihtoivat ajatuksia Pihvikarjaliiton laidunseminaarissa KoneAgria 2019 -tapahtumassa Jyväskylässä tänään perjantaina.

Lue lisää

Ruokapalkalla ahertavat talkoolaiset hoitavat arvokasta Myllyojan notkon perinnebiotooppia – laiduntaminen toi kevätesikot ja kottaraiset takaisin

WWF pitää komission esityksiä monimuotoisuudesta ja ruuantuotannon kestävyydestä "käänteentekevinä" – "helpottaa lisäksi ilmastonmuutokseen sopeutumista"

MTK:n Marttila arvostelee komission suojelusuunnitelmia: "Lahja fossiilitaloudelle ja isku ilmastotavoitteille"

Luonnon köyhtyminen voidaan pysäyttää