LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Maatalous

Atria sulkee lammasteurastamonsa Kauhajoella

Tuottajat pelkäävät erityisesti kuljetusmatkojen pidentymistä.
Jaana Kankaanpää
Petri Leinosen mukaan eteläisellä Etelä-Pohjanmaalla matka teurastamoon tulee pitenemään.

Atria on päättänyt lopettaa lampaiden hankinnan ja teurastuksen. Lampaita on tähän asti teurastettu Kauhajoen nautateurastamossa.

"Atrialla ei ole lammastuotteiden jalostusta vaan ruhot on myyty eteenpäin", kertoo Atria Naudan hankintajohtaja Sinikka Hassinen lopetuspäätöksen syiksi.

Atria on tiivistämässä yhteistyötä karitsaa jalostavan Veljekset Rönkä Oy:n kanssa naudan teurastuksessa. Rönkä tarjoaa lammastuottajille Meri-Lapin Karitsa sopimustuotantoa ja jalostaa lampaan lihaa.

"Tässä kohta nähtiin lampaan teurastuksen lopettaminen Atrialla ajankohtaiseksi."

"Tuottajille on kerrottu mahdollisuudesta yhteistyöstä uuden jalostajan kanssa. Emme voi kuitenkaan pakottaa ketään. Tuottajat tekevät lopullisen päätöksen siirtyvätkö Röngän asiakkaiksi."

Hassisen mukaan lampaanlihan toimittajia on ollut vuosittain 20 – 30 ja Kauhajoen teurastamossa lampaita on teurastettu noin 2000.

Suomen Lammasyhdistyksen puheenjohtaja Petri Leinosen mukaan lammastuottajien keskuudessa uutinen on otettu epätietoisena vastaan.

"Erityisesti Atrian sopimustuottajat ovat harmissaan. Atria on ollut hyvä ja luotettava yhteistyökumppani."

Leinosen havaintojen mukaan myös Atrian ehdotus siirtymisestä Röngän sopimustuottajaksi herätti keskustelua. Erityisesti kuljetusmatkojen pidentyminen mahdollisesti sadoilla kilometreillä on huolestuttanut tuottajia.

"Saa nyt nähdä miten käy. Tämän kanssahan täytyy elää, mutta kyllä tämä ainakin äkkiseltään aiheuttaa huolta."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Uusi tuotantotapa saa jalansijaa: Atria tuo erän vapaaporsituksessa syntyneiden sikojen kinkkuja joulumyyntiin

Sikojen tainnuttaminen hiilidioksidilla on lopetettava ja tilalle löydettävä parempia keinoja, vaativat eurooppalaiset eläinsuojelujärjestöt

Atria ponnisti plussalle kolmannella neljänneksellä