Maatalous

Keskustelussa naudanlihasta käsitteet ovat nyt suloisesti sekaisin: Tätä on nurmirehu, tätä on laidunnus

Ilmastoystävällinen vai ympäristöystävällinen? Sekin on nautakeskustelussa selvästi epäselvää.
MT Arkisto / Kuvamanipulaatio

Helsingin yliopiston Unicafe-opiskelijaravintolaketju ilmoitti luopuvansa naudanlihasta ja vähentämällä samalla lounaista syntyvää hiili­jalanjälkeään 240 000 hiilidioksidikilolla vuodessa. Vuosittain naudanlihaa kuluu Unicafen ravintoloissa 22 000 kiloa.

Suomalainen naudantuotanto kestää hyvin kansainvälisen vertailun: nurmiruokinta vähentää ilmastovaikutusta, sillä nurmi sitoo hiilidioksidia eikä vaadi yhtä paljon tuotantopanoksia kuin esimerkiksi vilja. Lisäksi Suomessa vettä on niin paljon, ettei naudankasvatus uhkaa vesivaroja. Nautojen laidunnus suojelee luonnon monimuotoisuutta.

Ilta-Sanomien haastattelema Unicafen liiketoimintajohtajan Leena Pihlajamäki kertoi lehdelle, että suomalaisen nautakarjan ilmastoystävällisyys pätee ainoastaan nurmiruokittuun nautaan, jota hänen mukaansa on alle viisi prosenttia koko maan nautakarjasta.

Tämä ei pidä paikkaansa.

Luonnonvarakeskus Luken tutkija Perttu Virkajärvi kertoo, että kaikkien suomalaisten lihanautojen energiantarpeesta keskimäärin puolet tulee nurmirehuista.

"Ehkä hän viittaa luonnonlaitumella olevien nautojen määrään. Mutta siinä ei ole kyse ilmastoperusteesta vaan biodiversiteetistä", IS:n haastattelema Virkajärvi pohtii Pihlajamäen lausuntoa.

"Kotimainen nauta syö nurmirehuja pyöreästi noin puolet energiantarpeesta ja lisärehuistakin osa on muun tuotannon sivutuotteita. Sika ja siipikarja käyttävät lähinnä suoraan ihmiselle kelpaavia rehuja."´

Nurmirehu on ihmisen nurmipellolta keräämää rehua. Se käsitellään esimerkiksi aiv-rehuksi pyöröpaaleihin ja naudat ja muut märehtijät syövät sitä ympäri vuoden.

Nurmi sisältää monia eri kasveja, esimerkiksi apilaa, jonka kukat ovat tärkeitä pölyttäjille, jotka vuorostaan ovat tärkeitä linnuille. Nurmi tukee myös viljelykiertoa, mikä auttaa viljelijöitä vähentämään kemikaaleja eli kasvinsuojeluaineita viljelyssään.

"On varmaankin ajateltu, että vain laitumella on nurmea", Virkajärvikin arvelee.

Päästölaskelmat pitävät todennäköisesti paikkansa. Luken tietojen mukaan maitokarjasta saatu naudanlihakilo päästää noin 16 hiilidioksidiekvivalenttikiloa lihakiloa kohti. Atria kertoi tänään, että oikeilla menetelmillä päästöt ovat 13 hiilidioksidikiloa per kilo.

Unicafe laskee säästävänsä päästöjä noin 10,9 kiloa per naudanlihakilo.

Vaihtamalla broileriin (5-9 hiilidioksidikiloa) tai possuun (6-12 hiilidioksidikiloa) säästö on pieni. Jos naudanliha vaihdetaan papuihin, säästö nousee merkittävästi (0,7-2 hiilidioksidikiloa per kilo). Luvut ovat Luken laskemia.

Unicafe pyrkii suosimaan kotimaisia raaka-aineita sian ja broilerinlihan lisäksi perunassa, juureksissa ja viljoissa. Seuraava tavoite on Pihlajamäen mukaan vähentää riisin osuutta lounailla, sillä sen viljely kuormittaa ilmastoa merkittävästi.

Suomalainen naudanliha on valtaosaksi maidon sivutuote. Jos kulutamme maitoa, meidän kannattaa hyödyntää myös naudanliha.

Naudan haitallista ilmastovaikutusta pyritään vähentämään koko ajan. Maitolitralta hiilidioksidipäästöjä on pystytty leikkaamaan jo kolmannes viimeisen 50 vuoden ajalta. Sekä Valio että Atria ovat kertoneet tavoittelevansa hiilineutraalia maidon ja lihan tuotantoa seuraavien vuosikymmenten aikana.

Märehtijänä nauta voi käyttää ruuakseen kasveja, joita ihminen ei voi syödä, esimerkiksi juuri nurmea. Sen lanta on merkittävä lannoite kasveille ja vähentää uusiutumattoman fosforin hyödyntämisen tarvetta. Tämä fosfori hankitaan kaivoksista.

Nautaa korostetaan tämän vuoksi osana ruokaturvaa: jos Suomeen ei jonkin kriisin vuoksi saataisi tuontiruokaa tai tuontilannoitteita, nauta nousisi nykyistäkin merkittävämmäksi proteiininlähteeksi. Sen maito ja liha ovat myös merkittävä osa suomalaista ruokakulttuuria.

Suomessa luonnon uhanalaisimpia elinympäristöjä ovat monet perinnebiotoopit, joita laiduntavat märehtijät ylläpitävät. Siksi WWF:n lihaopaskin suosittelee syömään luomu- ja laidunlihaa kohtuudella.

IS: Tutkija: Unicafe perustelee naudanlihan poistamista väärillä luvuilla – ”Olen nähnyt viime aikoina vähän jänniä tulkintoja”

Lue lisää:

Afrikkalaisen maitolitran päästö 6–7 hiilidioksidikiloa, maailman keskiarvo 2,5 kiloa ja suomalaisen noin kilo – suomalaismaidon päästöt laskevat edelleen

Nämä ovat eri ruokien ilmastovaikutukset: Perunaa parempaa ilmastoruokaa ei ole

Atria pyrkii hiilineutraaliin naudanlihaan – kotimaisen esimerkkitilan naudan hiilijalanjälki on jo painunut kolmasosaan ulkomaisesta

"Kaikki se työ kotitilalla tuntuu olevan turhaa" – UniCafen päätös luopua naudanlihasta mitätöi ympäristön eteen tehtyä työtä, sanoo opiskelijaedustajiston jäsen

Valio pyrkii kohti hiilineutraalia maitoa nyt myös omilla nurmiseoksilla

Lue lisää

Kalajokilaakso: Rehun sekaan joutunut drone on tappanut Vilpun tilalta jo kahdeksan lehmää – "Vakuutus ei niitä korvaa"

Nurmisäilörehuvuosi näyttää hyvältä – "Vain kaksi satoa voi riittää"

S-ryhmä linjasi: naudanlihan tuonti Amazonin alueelta loppuu ja myyntiin vain sertifioitua lautaa

Palkittua nautatuottajaa peloteltiin aloittaessa viiden prosentin kuolleisuudella ja sillä, että kaikki sairastuvat – nyt kuolleisuus on alle prosentin ja vain muutama vasikka erässä lääkitään