Kommentti: Pentti Linkola puolustaa laiduntavia lehmiä – lintujen tähden - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Kommentti: Pentti Linkola puolustaa laiduntavia lehmiä – lintujen tähden

Laitumien lähellä pääskyset, kottaraiset ja kivitaskut kukoistavat.
Pentti ja Aira Linkolan kotialbumit/kirja Pentti Linkola - ihminen ja legenda
Luonnon monimuotoisuus on Pentti Linkolalle tärkeää. Kuvassa Linkola ja kanahaukka Signilskärin lintuasemalla Ahvenanmaalla.

Laitumet tuovat mieleeni Suomen kuuluisimman lintumiehen, Pentti Linkolan, haastattelun muutaman vuoden takaa.

Linkolasta oli tuolloin juuri julkaistu elämäkerta. Jonossa oli muitakin medioita ja Hesarin haastattelu tuntui venyvän.

Minun oli hieman hiki. Olin lukenut hiljattain Linkolan soutajan päiväkirjan: kirjassa kuvailtiin, miten verkkoja kokenut korpifilosofi sätti soutajaansa milloin mistäkin. Linkola ei ollut mutkattoman ihmisen maineessa.

Paperillani oli alleviivattuna yksi kysymys: auttaisiko kasvissyönti pelastamaan luonnon?

Sävyisäksi keskustelijaksi osoittautunut Linkola pohti kysymystä kaikessa rauhassa. Ja vastasi ei.

Hänen ajatuksensa olivat pienissä karjoissa, joiden ympärille syntyy verraton eloyhteisö. Laitumien lähellä pääskyset, kottaraiset ja kivitaskut kukoistavat, Linkola virkkoi.

”Kun karja pannaan pois, haarapääskyistä on seuraavana kesänä vain yksi jäljellä.”

Kun seuraavan kerran näin lehmiä laitumella (siihen meni surullisen kauan), katsoin ensi kertaa tarkemmin mitä niiden ympärillä tapahtui.

Ei mennyt kauaa, kun jostakin kuului naksuttava viserrys ja ensimmäinen pääsky syöksähti pääni ylitse.

Lehmät jatkoivat rauhassa syömistään, tietämättä miten moni niiden ansiosta kukoisti.

Lue lisää:

"Siellä missä laidunnus loppuu, luontoarvot lähtevät nopeasti laskuun" – pääskyt ja moni muu laji tarvitsevat laitumia samoavaa karjaa

Kirjoittaja on MT:n toimittaja.

Lue lisää

Iso osa pihvikarjasta pääsee laitumelle — "Laiduntamisessa on imagollista potentiaalia, jota emme ole vielä riittävästi hyödyntäneet."

Mäntyharjulla yritys rahoitti kosteikon perustamisen – 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä kylpyhuonevalmistaja kannustaa muitakin yrityksiä vastuullisuus- ja ympäristötekoihin

Ydinkokeet katkaisivat aikakauden, joka olisi voinut jatkua vielä 50 000 vuotta – maapallolla eletään nyt ihmisen ehdoilla ja se vaikuttaa koko planeettaan

Jutta Urpilainen kertaa metsäoppeja komission käytävillä, vaikka harva niitä ymmärtää – "Tarvitaan aktiivisuutta, jotta suhde metsään pystytään tuomaan esiin"