Traktorit vyöryivät Euroopan parlamentille vaatimaan muutoksia tukipolitiikkaan: "Pelkäämme ilmastotoimenpiteiden vesittymistä" - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Maatalous

Traktorit vyöryivät Euroopan parlamentille vaatimaan muutoksia tukipolitiikkaan: "Pelkäämme ilmastotoimenpiteiden vesittymistä"

Ympäristöjärjestöt kokoontuivat tiistaina Euroopan parlamentin eteen osoittamaan mieltään EU:n tulevasta maatalouspolitiikasta.
Kuvakaappaus Twitteristä

Ympäristö- ja maatalousjärjestöt osoittivat mieltään tänään tiistaina Ranskan Strasbourgissa, jossa Euroopan parlamentti kokoontui kauden kolmanteen täysistuntoonsa.

Mielenosoittajien mielestä EU:n yhteisen maatalouspolitiikan (cap) suorien tukien osuutta pitää laskea. Suorat tuet ohjautuvat pelkästään suurille tiloille, vaikka niiden tulisi päätyä entistä enemmän pienille ja keskisuurille tiloille, he sanovat. Suoriin tukiin tarkoitettuja varoja täytyisikin siirtää jatkossa enemmän toiseen pilariin eli maaseudun kehittämistukiin.

"Suorat tuet ovat tällä hetkellä noin 70–80 prosenttia maatalousbudjetista ja keskimäärin 40 prosenttia eurooppalaisten viljelijöiden tuloista. Varat voitaisiin jyvittää tasaisesti ykkös- että kakkospilarille, jolloin niistä hyötyisivät kaikki viljelijät", Saskia Richartz Good Food Good Farming -liitosta kertoi Euractiville.

Eurooppalaisia viljelijöitä edustava Copa-Cogeca torjuu vaatimukset.

"Jos maatalouspolitiikan budjettia leikataan samanaikaisesti, ykköspilarin lisäleikkaus johtaisi huomattaviin tulonmenetyksiin", Copa-Cogeca tiedottaa.

Mielenosoittajien mukaan EU-parlamentin valmistelema cap-esitys ei ota tarpeeksi huomioon maatalouden ympäristöarvoja. Uuden cap-politiikan pitäisikin keskittyä ennen kaikkea torjunta-aineiden vähentämiseen, lisäämään investointeja pienille tiloille ja korkeampien eläinten hyvinvointistandardien toteuttamiseen.

Jatkossa 40 prosenttia EU:n maatalousvaroista tulee olla sidottu ilmastotoimiin. Tämä ei ympäristöjärjestöjen mukaan ole kuitenkaan tarpeeksi hyvä tavoite.

"Uusimpien hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC-raporttien uudet tieteelliset havainnot on otettava huomioon tulevassa maatalouspolitiikassa", Richartz jatkaa.

Richartzin mielestä riskiksi voi myös muodostua politiikan lisääntynyt joustavuus, jota jäsenmaille tarjotaan varojen ohjaamiseen.

”On järkevää mukauttaa toimenpiteitä paikallisiin olosuhteisiin. Mutta koska valtiot voivat asettaa omat painopistealueensa, pelkäämme ilmastotoimenpiteiden vesittymistä”, hän lisäsi.

Heinäkuussa työnsä aloittanut Euroopan parlamentti on päättänyt, että se jatkaa EU:n yhteisen maatalouspolitiikan käsittelyä edellisen parlamentin päätösten pohjalta.

Myös Hollannissa on käynnissä useita protesteja. Maanviljelijät järjestivät mielenosoituksen vastalauseena D66-demokraattipuolueen Tjeerd de Grootin ehdotukseen pienentää karjatalouden määrää puolella. Ehdotus tarkoittaisi, että Hollannin tiloilta vähennettäisiin kuusi miljoonaa sikaa ja 50 miljoonaa kanaa.

D66-puolue vetosi aiemmin tässä kuussa, että 70 prosenttia Hollannin typpipäästöistä tulee karjataloudesta. Myös maan korkein oikeusistuin totesi toukokuussa, että myönnetyt rakennusluvat maatiloille aiheuttavat EU:ssa sallittujen ammoniakki- ja dityppioksidipäästörajojen ylittymisen.

Ympäri maata järjestetyillä protesteilla viljelijät ovat halunneet näyttää, että maatalous ei ole ainoa syyllinen typpipäästöihin, vaan esimerkiksi ilmailu- ja rakennussektorin pitäisi olla mukana päästövähennyksissä.

"Viimeisen 20 vuoden aikana maatalousala on joustanut edestakaisin poliitikkojen asettamien sääntöjen mukaisesti", paikallinen viljelijä Eddy van Wezel kertoi Politicolle.

Van Wezel sanoo, että on väärin syyttää viljelijöitä ilmastotavoitteiden romuttumisesta. He ovat saaneet aikaan jo merkittäviä päästövähennyksiä investoituaan ympäristöystävällisempään viljelyyn.

Mielenosoituksiin on osallistunut tuhansia maanviljelijöitä ja karjankasvattajia. Tämä on aiheuttanut ennennäkemättömiä ruuhkia ympäri maata. Yksittäiset jonot ovat olleet useita kymmeniä kilometrejä pitkiä, kansainväliset mediatiedot kertovat.

European farmers descend on Strasbourg in protest against planned CAP reform

Lue lisää

Cap-siirtymäkausi siltana uuteen ohjelmakauteen

"Suunta on oikea, mutta paljon on vielä auki" – ministeri Leppä toivoo pikaista sopua maatalouden EU-rahoituksesta Saksan puheenjohtajuuskaudella

EU:n maatalouspolitiikan siirtymäkaudesta kaksivuotinen – Suomelle tärkeä Etelä-Suomen kansallinen tuki mukana

Suomen metsien arvo voi olla lähes 100 000 euroa asukasta kohti – maailman metsien arvo kaksinkertaisesti globaalien osakemarkkinoiden verran