LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Maatalous

Haluaisitko pitää karjaasi luonnonlaitumella? Hienoja kohteita voi löytyä omilta mailta tai Metsähallitukselta

Metsähallitus vuokraa perinnemaisemakohteitaan karjatilallisille laitumiksi.
Marita Waenerberg
Laidunnukseen sopivia kohteita voi löytää ProAgrian ylläpitämästä Laidunpankista.

Karjan siirtäminen metsä-, niitty- ja rantalaitumille palvelee monia tarkoituksia.

Suomessa perinnebiotooppien hoidosta maksetaan ympäristökorvausta. Selvä enemmistö luonnonlaitumista on ympäristötuen piirissä. Ympäristökorvausta voivat saada myös yhdistykset.

Metsähallitus vuokraa perinnemaisemakohteitaan karjatilallisille laitumiksi. Metsähallitus maksaa ja tekee pohjatyöt, kuten aitauksen. Karjanomistaja tuo karjan.

Valtion luonnonsuojelualueille on tehty 10 000 hehtaarin edestä sopimuksia perinnemaiseman palauttamisesta. Esimerkiksi Kirkkonummen Dåvitsin alueella on 60 hehtaarin mosaiikki erilaisia ranta- ja metsälaitumia sekä hakamaita. Niillä laiduntaa lampaita ja kyyttöjä.

Laidunnukseen sopivia kohteita voi tiedustella Metsähallituksen alueellisilta perinnemaisemayhdyshenkilöiltä. Kohteista ilmoitetaan myös ProAgrian ylläpitämässä Laidunpankissa.

Asiantuntija-apua saa Maa- ja kotitalousnaisten maisemapalveluista. Oman maatilansa arvokohteet voi kartoittaa Neuvo 2020 -palvelun avulla. Palvelussa arvioidaan laiduntamiseen sopivat alueet, joista voi myös saada ympäristökorvauksen.

Neuvo 2020 -palvelun käynti ja matkat ovat maksuttomia. Palvelun laskennallinen hinta on 63 euroa tunnilta. Siitä laskutetaan vain alv:n osuus, jonka voi vähentää verotuksessa.

Lue lisää:

"Siellä missä laidunnus loppuu, luontoarvot lähtevät nopeasti laskuun" – pääskyt ja moni muu laji tarvitsevat laitumia samoavaa karjaa

Kommentti: Pentti Linkola puolustaa laiduntavia lehmiä – lintujen tähden

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kommentti: Pentti Linkola puolustaa laiduntavia lehmiä – lintujen tähden

"Siellä missä laidunnus loppuu, luontoarvot lähtevät nopeasti laskuun" – pääskyt ja moni muu laji tarvitsevat laitumia samoavaa karjaa

Perinnemaisema säilyy vain tietoisesti maata käyttämällä