Kaksin sonnia, yhdeksän miljoonaa lehmää: Suurin osa Amerikan lypsylehmistä on vain muutaman yksilön jälkeläisiä - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Maatalous

Kaksin sonnia, yhdeksän miljoonaa lehmää: Suurin osa Amerikan lypsylehmistä on vain muutaman yksilön jälkeläisiä

Olemme kaventaneet geenipoolia huomattavasti, toteavat tutkijat.
Tuulikki Viilo
Amerikkalainen holsteinlehmä on geeniperimänsä monimuotoisuuden perusteella uhanalainen. Kuvituskuva, kuvan lehmät eivät ole kotoisin Yhdysvalloista.

Yhdysvalloissa on yhdeksän miljoonaa holsteinlehmää, jotka periytyvät vain kahdesta sonnista.

Tutkijat huomasivat asian tarkastellessaan sonnivasikoiden sukulinjoja. He havaitsivat, että yli 99 prosenttia niistä pystyttiin jäljittämään kahteen, 1960-luvulla eläneeseen sonniin.

Niiden nimet ovat Pawnee Farm Arlinda Chief ja Round Oak Rag Apple Elevation.

”Olemme kaventaneet geenipoolia huomattavasti”, totesi tutkija Chad Dechow.

Tilasonnien korvaantuminen keinosiemennyksellä ja puutteellinen ymmärrys perinnöllisyystieteestä johti tiettyjen sonnien ylenpalttiseen suosimiseen. Esimerkiksi vuonna 1974 syntynyt sonni Carlin-M Ivanhoe Bell sai yli 80 000 jälkeläistä.

Holsteinin maidontuotantokyky on vuosikymmenissä kehittynyt ilmiömäisesti. Niiden hedelmällisyys on kuitenkin samalla heikentynyt. 1960-luvulla tiinehtyvyysprosentti Yhdysvalloissa oli Scintific Americanin mukaan 35–40 prosenttia, vuonna 2000 enää 24 prosenttia.

Amerikkalaisessa tutkimushankkeessa jalostetaankin nyt lehmiä, joiden sonnilinjasta löytyy valtalinjasta poikkeavia yksilöitä. Tavoitteena on verrata niitä myöhemmin moderneihin holsteinlehmiin ja toivottavasti tuoda niiden perimään kaivattua vaihtelua.

Asiasta uutisoi Scientific American.

Lue lisää

Yhdysvalloissa koronatartuntojen määrä nousee edelleen rajusti – vuorokaudessa todettu yli 65 000 uutta tartuntaa

Yhdysvallat vahvisti vetäytymisensä WHO:sta

Yhdysvalloissa koronatartuntojen kovasta lisääntymisestä syytetään liian nopeaa rajoitusten purkua – Texasissa sairaaloiden pelätään ylikuormittuvan

Espanjan Kataloniassa havaittiin selkeä nousu koronatartunnoissa – 200 000 ihmisen alue eristykseen