Maatalous

Ville Vinnikaisen viljakuivuri syttyi tuleen syyskuussa: "Ensimmäinen, mitä vakuutusyhtiö kysyi, oli nuohouskuitti – ei meillä sellaista ole"

Pelastuslaki muuttui tammikuun alussa, mutta vaatimus ammattilaisen tekemästä nuohouksesta on tullut viljelijöille yllätyksenä.
Sanne Katainen
"Jos kuivuri toimii hyvin ja palaa puhtaasti niin sinne ei myöskään kerry syttyvää karstaa", Vinnikainen kertoo.

Nuohousta koskeva lainsäädäntö muuttui vuoden 2019 alussa ja lakimuutos on aiheuttanut viljelijöissä hämmennystä. Uuden lain mukaan esimerkiksi kuivureita ei saa enää nuohota itse.

Pääasiassa vihanneksia viljelevä Ville Vinnikainen Forssasta kuuli lakimuutoksesta ensimmäistä kertaa syyskuussa. Vinnikaisen viljakuivuri syttyi tuleen syyskuun alussa.

"Ensimmäinen asia, mitä vakuutusyhtiöstä kysyttiin, oli nuohouskuitti. Eihän meillä mitään sellaista ole, kun nuohosin tuon kuivurin itse. Tutulta nuohoojalta kuitenkin kuulin, että vasta vuoden alusta on täytynyt nuohouttaa ammattilaisella."

Nuohousalan keskusliiton puheenjohtaja Tapio Lehtimäen mukaan vuodenvaihteessa tulleen lakimuutoksen suurin vaikutus on se, että Pelastuslaitokselta poistui velvollisuus järjestää nuohous alueellaan. Nykyään on kiinteistön omistajan tai haltijan vastuulla huolehtia nuohouksen järjestämisestä.

"Uuden lain mukaan nuohouksen suorittajan täytyy olla nuohoojan ammattipätevyyden suorittanut."

Sekä LähiTapiolasta että Ifistä kerrotaan, että niiden laatimissa suojeluohjeissa on jo vuosia ollut suositus ammattilaisen suorittamasta nuohouksesta.

Pohjola Vakuutuksen mukaan lakimuutos ei ole vaikuttanut vakuutuksen ehtoihin vaan vaatimus nuohoojan ammattipätevyydestä on ollut vakuutusehdoissa jo aiemmin.

"Keskeistä vahingon selvittämisessä ja mahdollisessa vaikutuksessa korvaukseen on syy-yhteys eli se, onko nuohouksella yhteyttä vahinkoon", kertoo Pohjola Vakuutuksen omaisuuskorvausten johtaja Markus Uimonen

Lehtimäen mukaan suurimpia paloturvallisuusriskejä maatiloilla ovat erilaiset lämpökeskukset. Esimerkiksi pannuhuoneissa saatetaan säilyttää vaatteita ja muuta helposti syttyvää.

Maatiloilla syttyviin tulisijojen ja hormien tulipaloihin on monia syitä, mutta yleisimpänä LähiTapiolan maatilavakuutusten riskipäällikkö Juhani Savolainen pitää puutteellista nuohousta.

"Jos hormit pääsevät karstoittumaan niin ne voivat mennä tukkoon tai seurauksena voi olla hormipalo." Muita syttymissyitä voivat olla uunien repeämät. Jos märkää viljaa joudutaan kuivaamaan pitkiä aikoja, uuni voi ylikuumentua ja repeillä.

Savolainen korostaakin ammattimaisen nuohouksen tärkeyttä, koska sen yhteydessä voidaan huomata syttymisriskiä lisääviä vaurioita kuten uunirakenteiden repeämiä tai savukanavarikkoja.

Vuosittain viljakuivureita palaa useita. Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen julkaiseman raportin mukaan vuonna 2017 kuivureihin liittyviä paloja syttyi Suomessa 48.

"Itsekin tiedän tästä lähialueelta kaksi. Toinen saatiin sammumaan, mutta toinen paloi pahemmin",

Vinnikainen kertoo.

"Meillä hormi- ja tulisijoista lähtevien vakuutustapausten määrässä puhutaan useammasta kymmenestä", arvioi Savolainen

Savolaisen mukaan on mahdollista, että lakimuutoksen jälkeen viljelijöiden ja vakuutusyhtiöiden välillä voi olla eroavia näkemyksiä nuohouksen riittävyydestä muiden kuin vakituiseen asumiseen käytettyjen rakennusten kohdalla.

"Itselle ei kuitenkaan ole tullut vastaan sellaisia tilanteita."

Vinnikaisen mukaan hänen asiansa käsittely on vakuutusyhtiössä vielä kesken. Hän ei osaa sanoa, kuinka suuri osuus kuivurista korvataan.

"Ei tämä sinänsä aiheuttanut katastrofia kun on meillä toinenkin kuivuri. Ensi vuoden siemenviljat paloi, mutta enemmän vaikuttaisi, jos olisi eläintila ja ne olisi menneet eläinten rehuksi. Meillä viljan viljely kun on sivuroolissa."

"Olihan se jo 33 vuotta vanha, mutta vasta peruskorjattu ja hyvässä kunnossa. Uusi tähän paikalle rakennetaan joka tapauksessa. Omaa rahaa täytyy kuitenkin laittaa mukaan reilusti vakuutuskorvauksen lisäksi, että saadaan tähän nykyaikainen kuivuri", Vinnikainen summaa.

Sanne Katainen
Vinnikaisen tilan viljakuivuri syttyi kolmen aikaan iltapäivällä ja pelastuslaitos oli paikalla viidessätoista minuutissa, mutta kuivaamo tuhoutui melkein kokonaan.
Lue lisää

Pyöriä varastetaan yhä enemmän myös lukollisista varastoista – vorolle kelpaavat myös polkupyörän lisävarusteet

Vakuutusyhtiöt haluavat turvalaitteita koteihin – vuotovahdit ja palohälyttimet voivat estää suurtuhot ja lopulta pienentää vakuutusmaksuja

Mitä tehdä, jos pelti rytisee liikenteessä? – "Pahimmillaan autoilijat aiheuttavat ajattelemattomalla käytöksellään lisäonnettomuuksia"

Yle uutiset: Forssassa käynnistyy yksi Suomen pisimmistä päällystystöistä