LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Maatalous

Sanna Marjomaa sai oman poromerkin kolmevuotiaana

Poikajärven paliskuntaan kuuluva Sanna Marjomaa, 22, on yksi nuorista poroja omistavista naisista. Porojen kanssa hän on ollut tekemisissä pienen ikänsä ja aikoo olla jatkossakin.
Jouni Porsanger
”Yritän löytää porokarjaa, jonka voisin ostaa", kertoo Sanna Marjomaa.

”Sain ensimmäisen oman poromerkin kolmevuotiaana. Aina olen sen jälkeen porometsään mennyt, kun vain olen päässyt”, Sanna Marjomaa kertoo.

Vakavasta suhtautumisesta poronhoitoon kertoo sekin, että nuori nainen aloitti poronhoitajaopinnot ammattikoulussa 16-vuotiaana ja jatkaa niitä nyt agrologin tutkintoon tähtäävissä opinnoissa ammattikorkeakoulussa.

Valmistuttuaan ensi keväänä Marjomaa aikoo ryhtyä poronhoitajaksi.

”Yritän löytää porokarjaa, jonka voisin ostaa. Osa poromiehistä on vanhoja jääriä, joista ei tiedä, alkavatko myymään porojaan”, hän naurahtaa.

Ellei oman porokarjan hankkiminen ole vielä mahdollista, Sanna aikoo hoitaa isänsä poroja. Vaihtoehtona hän pitää mahdollista paliskunnan vaihtoa.

Myöskään ammattitaidon kartuttamista lisäkoulutuksen avulla Marjomaa ei sulje pois.

”Olen harkinnut lihanleikkaajan koulutuksen hankkimista, jotta saisin lisää ammattitaitoa, hän sanoo.

Koska poronomistajien ammattikunta on edelleen ikääntynyttä, elinkeinon jatkuminen on vaakalaudalla. Kuin vahvistuksena sille, että nuoret naiset ovat tulleet alalle, Sanna kertoo tuntevansa runsaasti ikäisiään poronomistajanaisia.

”Ensin lapsia ei otettu mukaan porometsään, kun koettiin, että he ovat vain tiellä. Nyt voi havaita, että kun ukot ovat yli 60-vuotiaita, he eivät enää jaksa.”

”Pitäisi antaa ajoissa tilaa nuoremmille. Minusta on tärkeää, että nuoria tulee mukaan, jotta jatkuvuus voidaan turvata”, hän sanoo.

Lue myös: Poronomistaja on yhä useammin nainen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Poronomistaja on yhä useammin nainen

Koiraharrastajat toivat lisätassuja porojen paimennukseen Kuusamossa: "Tämä on win-win-tilanne kaikille"

Demarinuoret penäävät työelämään lisää tasa-arvoa: "Työnhausta tulee tehdä anonyymiä"