Mari Pantsar: Ilmastokriiseilijät jakautuvat kahteen leiriin – toinen syyttää väestönkasvua, toinen ylikulutusta - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Mari Pantsar: Ilmastokriiseilijät jakautuvat kahteen leiriin – toinen syyttää väestönkasvua, toinen ylikulutusta

Molemmat ovat osin oikeassa – mutta osin eri syistä kuin itse ehkä ajattelevat, Pantsar kirjoittaa MT:n vieraskolumnissa.
Kaijaleena Runsten
Väestönkasvua ja köyhyyttä voidaan hillitä muun muassa edistämällä tyttöjen koulutusta kehittyvissä maissa.

Sitran johtaja Mari Pantsar jakaa ilmastokriisin syiden pohtijat väestö- ja kulutusleireihin.

"Molemmat ovat osin oikeassa – mutta osin eri syistä kuin itse ehkä ajattelevat", Pantsar kirjoittaa MT:n vieraskolumnissaan.

Kulutusleiri on oikeassa siinä, että köyhissä maissa päästöt asukasta kohti ovat vain murto-osa rikkaiden maiden tasosta. Väestöleiri taas on oikeassa siinä, että kiivaasta väestönkasvusta kertyy pienilläkin asukaskohtaisilla päästöillä suuri ilmastotaakka.

Tämän jälkeen tilanne mutkistuu.

"Kulutusleiri sivuuttaa usein päästöjen nopean kasvun köyhissä maissa. Vaikka afrikkalaisten hiilijalanjälki on nykyään pieni, se tuskin on sitä enää tulevaisuudessa. Usein unohdetaan myös kasvun kertautuminen. Jos ihminen saa neljä lasta, joista kaikki saavat edelleen neljä lasta, ikäluokan koko karkeasti tuplaantuu joka sukupolvessa", Pantsar kirjoittaa.

"Yksin Nigerian väkiluku voikin kasvaa tällä vuosisadalla enemmän kuin Euroopan unionissa on asukkaita yhteensä."

Väestönkasvu lisää ilmaston kuormitusta ennen kaikkea monissa rikkaissa maissa. Kokonaiskulutus jää maltilliseksi, jos pieni joukko ihmisiä kuluttaa paljon tai iso joukko ihmisiä kuluttaa vähän.

"Sen sijaan kiivaasti kasvava väestö yhdistettynä holtittomaan kulutukseen on ilmaston kannalta viheliäinen kertolasku", Pantsar toteaa.

Tätä ehkäistään muun muassa edistämällä tyttöjen koulutusta ja naisten oikeuksia köyhissä maissa.

"Väestönkasvusta huolestuneiden kannattaakin vaatia reipasta lisäystä Suomen kehitysyhteistyövaroihin."

Lue kolumni kokonaan: Viheliäinen kertolasku

Lue lisää

Perussuomalaisten Ville Tavio syyttää länsimaista kulttuuria laskevasta syntyvyydestä: "Kolme lasta synnyttäneet naiset voisi vapauttaa esimerkiksi kokonaan tuloverosta"

Tehokas nurmiviljely sitoo rajusti hiiltä

Avokadoista on kehkeytynyt Tansanialle tärkeä vientituote – Myös Suomi vaikuttaa onnistumisen taustalla

Yle: Rankka raekuuro tappoi kanan Ylikiimingissä