Katso video: 13 apevaunua mukana Nivalan seosrehupäivän työnäytöksessä – "Paikalla ovat rautaiset ammattilaiset" - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Katso video: 13 apevaunua mukana Nivalan seosrehupäivän työnäytöksessä – "Paikalla ovat rautaiset ammattilaiset"

Nivalan Seosrehupäivä tarjoaa tietoa ammattilaisille. Esittelyssä ovat seosrehuruokinta, apevaunut ja rehun kuormaukseen soveltuva kalusto.
Antti Savolainen
Nivalan Seosrehupäivässä on käynyt satamäärin väkeä.

"Työnäytöksessä on mukana 13 apevaunua. Kaikki ovat pystyruuvivaunuja, ja kooltaan noin 20-kuutioisia", kertoo AgroTeknoa Jokilaaksoihin -hankkeen projektipäällikkö Jari Vierimaa.

AgroTeknoa Jokilaaksoihin on yksi torstaisen tapahtuman järjestäjistä.

"OIen tyytyväinen kävijämäärään. Seosrehupäivässä vieraili noin tuhat kävijää", Vierimaa sanoo.

Hänen mukaansa paikalla ovat rautaiset ammattilaiset.

"Tänne on tullut maanviljelijöitä kaukaakin. He ovat hakemassa ammattitietoa. Osa on hankkimassa ensimmäistä apevaunuaan, osa on uusimassa kalustoaan."

ProAgria ja Koneviesti-lehti mittaavat näytöksessä esitellyillä koneilla tehdyn appeen laatua ja sekoitukseen tarvittavan traktoritehon ja polttoaineen määrän.

"Paremmuusjärjestykseen emme koneita laita", Vierimaa korostaa.

"Tämä ei ole kilpajuoksu, tämä on tiedonhakupäivä. Jokainen viljelijä voi löytää täältä omiin tarpeisiinsa soveltuvan vaunun."

Vaunujen lastaus tehdään kurottajilla sekä teleskooppikuormaajilla, jotka on varustettu paalileikkurilla.

Jokaisen vaunun tekemästä seoksesta otetaan näytteitä sekoituksen eri vaiheissa. ProAgria Oulun ruokinta-asiantuntijat mittaavat rehuseoksen ja silpun kokojakauman Penn State Particle Separator -kokojakauman rehuseulalla.

Vaunujen teknisten ominaisuuksien mittaamisesta vastaa Koneviesti-lehti.

AgroTeknoa Jokilaaksoihin -hanke toimii Keski-Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa. Alue on Suomen merkittävimpiä kotieläintuotannon alueita.

Hanke edistää uuden maatalousteknologian käyttöönottoa sekä tuottaa tietoa ja käyttäjäkokemuksia uusista koneista, laitteista ja tuotantomenetelmistä. Tavoite on parantaa maataloustuotannon tehokkuutta, kannattavuutta ja ympäristöystävällisyyttä.

Kohderyhmänä ovat alueen maatalousyrittäjät sekä maatalouskoneurakoitsijat.

AgroTeknoa Jokilaaksoihin pyrkii omalta osaltaan auttamaan maataloustuottajia uuden tekniikan ja teknologian käyttöön otossa.

Koneviestin kustantaja on Viestilehdet Oy, jonka julkaisuihin myös Maaseudun Tulevaisuus kuuluu.

Antti Savolainen
Maitotilalliset Pasi Prättälä (vas.) ja Pertti Venetpalo olivat lähteneet seosrehupäivään Kärsämäeltä. "Apevaunuja tässä vertaillaan, yllättävän isoakin vaihtelua näyttää niiden välillä olevan. Tämä on oikein hyvä tilaisuus", Venetpalo arvioi.
Lue lisää

Koneviesti: Mauri Anttila on kerännyt lähes täydellisen sarjan sinisiä traktoreita

Koneviesti: Jussi Linnaranta rakensi tilalleen kuivurin puusta, eikä se ole niitä kaikkein helpoimmin siivottavia – näin kuivurissa ehkäistään pölyjen leviämistä

Kymmeniä rimarakennelmia ilmaantui keskelle viljelyksiä – peltojen harsohäkeille löytyy pätevä syy

Yli 800 000 työntekijää siirtyi Ylivieskasta Nivalaan! – pölyttäjäarmeija ahersi Aittoperän värikasviviljelyksillä – ja vähän muuallakin