Maatalous

Tunnetko lehmän - tempaus vie naudat näytille Helsingin yliopistolle ensi viikolla

Tempauksen tarkoituksena on muistuttaa, että naudoilla on Suomessa monia positiivisia ympäristö- ja muita vaikutuksia.
Pekka Fali
Helsingin keskustassa pääsee ensi tiistaina klo 11-13 tutustumaan nautoihin Helsingin yliopiston Porthaniassa.

Helsingin yliopiston kotieläintieteen opiskelijoiden Akateeminen karjakerho AKK , Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliito MTK:n maaseutunuoret ja Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC:n nuoret tempaisevat ensi tiistaina nautojen puolesta.

Järjestäjät tuovat kaksi nautaa, Orawan ja Okadin, näytille Helsingin yliopiston Porthania-rakennuksen luokse.

Tilaisuudessa lehmien omistaja, maidontuottaja Eeva Linnainmaa esittelee lehmät ja maidontuottaja Kaisa Pihlaja kertoo laajemmin suomalaisista naudoista ja niiden merkityksestä.   

Tempauksella järjestöt haluavat hyvässä hengessä tutustuttaa ihmisiä lehmiin ja muistuttaa, että vastuullisesti hoidetulla ja kasvatetulla naudalla on Suomessa monia positiivisia ympäristö- ja muita vaikutuksia.

"Nauta tuottaa valkuaista kasveista, jotka olisivat muuten ihmiselle ravinnoksi kelpaamattomia. Sen ravintonaan käyttämä nurmi sitoo hiiltä, lanta toimii lannoitteena, laidunnus lisää luonnon monimuotoisuutta ja suomalaisen ruuantuotannon vesijalanjälki on erityisen kestävä."

"Vesi-intensiivisiä kotieläintuotteita on hyvä tuottaa maassa, jossa makean veden varat ovat runsaat", järjestäjät toteavat tiedotteessaan.

Suomessa yli 80 prosenttia naudanlihasta tuotetaan maidontuotannon sivutuotteena. Naudanlihan- ja maidontuotannosta syntyy kasvihuonekaasu- ja ravinnepäästöjä.

"Päästöjen vähentämiseksi ja nurmien hiilensidonnan tehostamiseksi on tiloillamme on tehty ja tullaan tekemään paljon töitä", tiedotteessa todetaan.

MTK-Keski-Suomen johtokunta ja maaseutunuorten valiokunta järjestävät samaan aikaan 5.11. oman Mikä on lehmä? -tempauksen Jyväskylän yliopistolla.

Lue lisää

Maatalouspolitiikan osaaminen heikkenee

Ruokakeskusteluun uusia hyviä eväitä

Siviilipalvelusmiehet opettelevat vegaaniruokavaliota palvelukeskuksen oppitunneilla – materiaaleissa eläinperäinen maataloustuotanto leimataan epäeettiseksi

MTK:lta seitsemän kohdan ohjelma elvytysrahojen jakoon – biotalouden tuotekehitys ja biokaasuinvestoinnit keskiössä