Uusi tuotantotapa saa jalansijaa: Atria tuo erän vapaaporsituksessa syntyneiden sikojen kinkkuja joulumyyntiin - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Maatalous

Uusi tuotantotapa saa jalansijaa: Atria tuo erän vapaaporsituksessa syntyneiden sikojen kinkkuja joulumyyntiin

Vapaaporsituskarsinassa on enemmän tilaa kuin tavanomaisessa porsituskarsinassa.
Jaana Kankaanpää
Kinkku kuuluu monen suomalaisen joulupöytään. Arkistokuva.

Atrian tuotantoketjussa vapaat possut syntyvät vapaaporsituskarsinassa, jossa niillä on oma lämmin pesä nukkumista varten. Myös emakoiden hyvinvointi huomioidaan tavallista paremmin. Emakot voivat liikkua vapaasti, mikä mahdollistaa porsaiden hoitamisen ja parantaa hyvinvointia. Jatkokasvatuskarsinoita kuvaillaan tilaviksi.

"Olemme jo usean vuoden ajan tutkineet vapaaporsitusta ja sitä, miten se parhaalla mahdollisella tavalla voisi lisätä porsaiden hyvinvointia. Nyt meillä on malli, joka on tulevaisuuden tapa toimia", kertoo Atria Sika -ketjun johtaja Jaakko Kohtala tiedotteessa.

Vapaaporsituksessa syntyneiden sikojen kinkkuja on aiemmin saanut lähinnä alan pienemmiltä toimijoilta tai suoraan tuottajilta. Atria kuvailee ensimmäistä erää pienehköksi, valtaosa ketjun porsaista syntyy vielä vallalla olevaan tapaan porsitushäkillisissä karsinoissa.

Kaikkiaan Atrialla tuotetaan tulevaan joulusesonkiin noin 3 miljoonaa kiloa kinkkua. Pakastettujen kinkkujen valmistus aloitetaan jo ajoissa syksyllä. Tuoresuolattuja kinkkujen tuotanto lähtee käyntiin itsenäisyyspäivän tienoilla ja niiden valmistamista jatketaan jouluviikolle saakka.

Lue lisää

Pitkänlinjan urakoitsija: "Kun paljon urakoi, oli myös paljon poissa"

Atria ponnisti plussalle kolmannella neljänneksellä

Atria sulkee lammasteurastamonsa Kauhajoella

Tuotevertailu sujuu maatalousnäyttelyssä kuvaston katselua helpommin: "Vapaan porsituksen ratkaisut ovat se hottis ja hitti nyt"