LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Maatalous

Ilpo Wennström kolme vuotta ison navettalaajennuksen jälkeen: "Velkamäärä suhteessa liikevaihtoon on nyt hyvällä mallilla"

Ilpo ja Tiina Wennström kaksinkertaistivat pihattonavettansa tilat vuonna 2016. Investoinnin arvo oli 1,9 miljoonaa. Miten tilalla menee nyt?
Esko Keski-Vähälä
Ilpo Wennström silmäilee aukean toista laitaa, sänkipellon tuolla puolen on hänen maitotilansa navetta. "Vuoden 2016 laajennuksessa navettaa pidennettiin 97 metriä, tilat kaksinkertaistuivat. Oikeanpuoleinen puolikas on uusi, se on käytännössä peilikuva vanhasta rakennuksesta." Navetan kokonaispituus on 175 metriä ja leveys 29 metriä.

Ilpo Wennström siemailee kahvia, sitten vastaus tulee epäröimättä.

"Hyvin meillä menee, ei ole ollut ongelmia", Toholammin Härkänevan isäntä sanoo.

Hän tunnustaa, että pariskunta ryhtyi vuoden 2016 investointiin pienellä riskillä.

"Peltoalamme oli aika pieni. Toki arvelimme, että saamme lähistöltä sopimuspeltoja."

Wennströmin mukaan laajentaminen sujui mukavasti.

"Saimme aika hyvin rakennettua. Kustannusarviosta ely-keskuksen korkotukilaina oli 60 prosenttia ja avustus 35 prosenttia. Myös pankin kanssa oli tuuria."

Iso apu on ollut, että Wennströmit ovat koko ajan saaneet vuokratuksi maata. "Enää peltoa ei tarvitse ostaa niin kuin aiemmin, tilanne on muuttunut nopeasti."

Laajennuksen valmistuttua Wennströmeillä oli 175-metriseksi pidentynyt navetta, jossa on tilaa 280 lehmälle. He päättivät samoin kuin vuoden 2009 laajennuksen jälkeen: navetta ostetaan mahdollisimman nopeasti mahdollisimman täyteen.

"Moni varoitti aikoinaan, että niin ei voi toimia. Että ei lehmämäärää pysty kovin nopeasti lisäämään. Sanoin, että se on pakko. Muuten tulee torpilta lähtö."

Esko Keski-Vähälä
Ilpo ja Tiina Wennström asuvat Toholammin Härkänevalla. Omakotitalo laajennettiin 2000-luvun alussa kaksikerroksiseksi, jotta perheen sijaislapsille saatiin omat huoneet.

Lehmien määrää on Wennströmin mukaan lisättävä vauhdilla, jotta liikevaihto saadaan nousuun.

Ison karjan ansiosta maitoa lähtee meijeriin aiempaa enemmän. Kassavirta kasvaa. Tila pääsee kalliin investoinnin jälkeen jaloilleen varsinkin, kun ensimmäisenä vuonna ei tarvitse lyhentää lainaa. Ostot saa vähennyksiin.

"Nyt velkamäärä suhteessa liikevaihtoon on meillä hyvällä mallilla. Oikeastaan yllättävän hyvällä mallilla."

Kahden miljoonan euron navettalaajennus vuonna 2016 kiinnosti monia. Maaseudun Tulevaisuuden verkossa Wennströmien hankkeesta virisi vilkas keskustelu.

Ilpo Wennström vakuutti MT:n haastattelussa luottavansa kotiseutunsa maatalouden menestysmahdollisuuksiin: "Jos maatalous loppuu Toholammilta, se loppuu koko Suomesta."

Myös Toholammin Kehityksen verkkolehti kyseli tilan kuulumisia.

"Eihän tämä nyt niin kovin paha kriisi ole. Pankit jopa antavat lainaa ja investoidaan", Wennström arvioi optimistiseen tyyliinsä.

Esko Keski-Vähälä
Biokaasulaitoksesta tulee sähkö ja lämpö omalle tilalle. Laitoksen tuotanto alkoi maaliskuussa.

Syksyllä 2019 Wennström uskoo maatalouteen yhä. Miehen luottamus tuntuu vain vahvistuneen. Maapallon väkiluku kasvaa, ruokaa tarvitaan. Hän on valmis tuottamaan.

Navettalaajennus ei jäänyt tilan viimeiseksi rakennushankkeeksi.

"Biokaasulaitoksen pohjat tehtiin viime syksynä, laitteet asennettiin tämän vuoden alkupuolella ja maaliskuussa alkoi tuotanto", hän kertoo tilakeskuksen uusimmasta tulokkaasta.

Biokaasulaitoksesta saadaan nyt sähkö ja lämpö omalle tilalle. Haave on aloittaa ajoneuvokaasun tuotanto.

"Vielä se ei käy päinsä, niin määrättiin avustuspäätöksessä. Ehkä seuraavalla hakemuskaudella", Wennström suunnittelee seuraavaa siirtoa.

Esko Keski-Vähälä
Ilpo Wennströmillä on automatiikka-asentajan koulutus, josta on iso hyöty oman biokaasulaitoksen hoidossa.
 • Wennströmin lypsykarjatila
 • Toholammin Härkänevalla sijaitsevan tilan yrittäjät ovat Ilpo ja Tiina Wennström.
 • Aloittivat maanviljelijöinä vuonna 1996. Navetassa oli silloin seitsemän lehmää.
 • Nykyinen lypsykarja: 250 lehmää. Nuori karja mukaan lukien navetassa on noin 500 eläintä.
 • Myy maidon osuuskunta Maitokolmiolle.
 • Ayrshirekarjaa on kuutisenkymmentä prosenttia, loput holsteinilaisia. Tiinan "lemmikkeinä" on joitakin suomenkarjan lehmiä ja muutama jersey.
 • Lehmien keskituotos: noin 10 000 kiloa maitoa vuodessa.
 • Neljä lypsyrobottia, GEA-merkkisiä.
 • Oma biovoimalaitos aloitti toimintansa tänä vuonna. Voimalasta tulee tilan tarvitsema sähkö ja lämpö.
 • Peltopinta-ala vuokramaineen noin 250 hehtaaria.
 • Liikevaihto (2018): 1,3 miljoonaa euroa. Nousi tälle tasolle vuoden 2016 laajennuksen jälkeen. "Liikevaihto kasvaa tänä vuonna."
 • Yritysmuoto muuttuu yksityisestä elinkeinonharjoittajasta osakeyhtiöksi ensi vuoden aikana. "Osakeyhtiöön on mentävä verotuksellisista syistä."
Aiheeseen liittyvät artikkelit

"Tämä kylä on aivan mahtava paikka yrittää" – Toholammin Härkänevalla yrittäjien yhteistyö sujuu

Ilpo Wennström kannustaa tuottajia: "Kilpailuttakaa pankit ja laitetoimittajat" – "Viljelijät ovat toisinaan aivan liian nöyriä"

Kuopiolaiset tuottavat kolme prosenttia Suomen maidosta – se riittää kuntakisassa ykkössijaan