LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Maatalous

Markkinakatsaus: Rypsin ja rapsin hintaan on nousupainetta Euroopassa

Eurooppalaiset öljypuristamot haalivat raaka-ainetta Ukrainasta ennätystahtia.
Kari Salonen
Viljelijöiden kiinnostus öljykasveihin on hiipunut viljelyvaikeuksien sekä heikon kannattavuuden takia.

Öljykasvien hinnat olivat lokakuun lopulla nousussa Pariisin hyödykepörssissä. Helmikuun noteeraus oli 382 euroa tonnilta perjantai-iltapäivästä.

Brittiläinen AHDB kertoo nousun johtuvan muun muassa palmuöljyn hinnan kohoamisesta sekä EU-maiden niukoista rapsivarannoista.

Euroopan rapsia käyttävä teollisuus on joutunut etsimään öljykasveja muualta maailmasta. AHDB:n mukaan rapsia on tuotu syksyn aikana Ukrainasta selvästi viime syksyä enemmän.

Lisäksi soijan sekä auringonkukan siementen ja auringonkukkaöljyn tuonti EU:hun on kasvanut viime vuodesta.

AHDB ennustaa, että rapsin tuonti Ukrainasta hiljenee tammikuussa. Silloin teollisuus tarvitsee muita tuontilähteitä sekä mahdollisesti muita öljykasveja korvaamaan rapsia.

Viime viikolla canolan hinta Kanadassa oli laskusuunnassa, kun sadonkorjuun eteneminen on lisännyt tarjontaa. Lumisateet kesken sadonkorjuun ovat voineet heikentää sadon laatua Kanadassa.

Australiassa canolan satoennusteet laskevat entisestään kuivuuden takia.

Euroopassa syysöljykasvien kylvöala jäi vaatimattomaksi kuivuuden takia. Tosin eri tahojen arvioissa rapsin kylvöaloissa on hajontaa.

MTK:n vilja-asiamies Max Schulman sanoo viljelijöiden kiinnostuksen öljykasveihin hiipuneen. Samaan aikaan sääolot, etenkin kuivuus, on vähentänyt kylvömahdollisuuksia.

Pohjois-Euroopassa sateet ovat haitanneet sadonkorjuuta ja syyskylvöjä, Etelä-Euroopassa kuivuus on haitannut syksyllä kylvöjä, EU:n satoennusteita laativan Mars-yksikön katsauksessa todetaan.

"Pohjois-Euroopassa syyskylvöt ovat vielä kesken esimerkiksi Britanniassa, Tanskassa ja osin Saksassa märkyyden takia", Schulman täydentää.

Kylvöjä voi näissä maissa jatkaa vielä marraskuussa, mutta satonäkymät heikkenevät viivästysten mukana.

Ohran kysyntä on maailmalla vähentynyt. Esimerkiksi Kiinassa afrikkalainen sikarutto on laskenut ohran kysyntää.

Euroopassa on tällä hetkellä paljon ohraa ja se liikkuu heikosti, kertoo Schulman.

Britanniassa oli hyvä ohrasato ja sitä on myyty nyt etupainotteisesti brexitin pelossa.

Vehnän vienti on sujunut Euroopasta hyvin. EU-maat ovat olleet viennissä kilpailukykyisiä Mustanmeren maihin verrattuna, joilla on ollut vaikeuksia muun muassa kuljetusten kanssa, Schulman kertoo.

Suomesta kauran vienti vetää, sillä suomalaiselle kauralle on aitoa kysyntää.

Muiden viljojen vientiä Suomesta jarruttaa Baltian maiden suuri sato. Suomalaiset joutuvat odottamaan, että tarjonta sieltä hiipuu.

Vilja-asiamies Schulman muistuttaa viljelijöitä viljatori -verkkopalvelusta.

"Viljatoria kannattaa hyödyntää myös tilojen välisessä viljakaupassa. Tehkää tarjouksia."

Viljatori.fi on muun muassa tuottajajärjestöjen ja kotimaisten suurten viljanostajien yhdessä kehittämä viljan kauppapaikka.

Myös tilojen välisessä kaupassa on tärkeää tietää viljan laatu. Jos et vielä ole selvittänyt laatua, tee se nyt, Schulman sanoo.

Pääasiassa sadon laatu on ollut tänä syksynä hyvä.

Schulman muistuttaa ja kannustaa viljelijöitä viljelysopimusten tekoon. Osalle sadosta kannattaisi aina kiinnittää hinta etukäteen. Se näkyi muun muassa ruismarkkinoilla tänä syksynä.

Ruista on tällä hetkellä myllyjen ja viljelijöiden varastoissa pitkälle seuraavaan talveen, selviää Vilja-alan yhteistyöryhmän viljataseista.

Viljanostajilta voi kysyä rukiin sopimushintoja kaudelle 2020/2021, jos omat varastotilat sallivat.

Argentiinassa uusi presidentti Alberto Fernandez saattaa asettaa vientimaksuja vehnälle ja maissille. Maan viljelijät eivät jarrutusta vientiin haluaisi.

Viennin vaikeuttamisen uhka voi lisätä muun muassa vehnän ja maissin vientiä Argentiinasta lähiviikkoina ennen kuin mahdolliset esteet astuisivat voimaan.

Politiikka siis vaikuttaa maatalousmarkkinoihin paljon. Menneillään on muun muassa kauppasota Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä, brexitin epävarmuus on hoputtanut brittejä myymään viljaa ja suomalaisten muistissa on Venäjä pakotteet.

Lihantuotanto on lammasta lukuun ottamatta kasvanut tänä vuonna Suomessa.

Verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan tammi–syyskuussa naudan-, sian- että siipikarjanlihan tuotanto on kasvanut kaksi prosenttia, kertoo Luonnonvarakeskus Luke.

Lampaanlihan tuotanto on vähentynyt neljä prosenttia.

Syyskuussa sianlihan tuotanto oli peräti 12 prosenttia suurempaa kuin viime vuonna. Vuosi sitten tuotanto kävi syyskuussa pohjalukemissa.

Ruokaperunan tuottajahinta laski uuden sadon myötä syyskuussa kaksi euroa sadalta kilolta elokuuhun verrattuna. Luken tilaston mukaan syyskuun hinta oli 19,69 euroa sadalta kilolta.

Viime vuoden syyskuuhun verrattuna hinta on euron korkeampi.

Luke julkaisee tämän viikon torstaina ruokaperunan varastotiedot, jotka kuvaavat tilannetta lokakuun puolivälissä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

ETT:n Toppari Vastuullisen lihan Suomi -seminaarissa: Eläinten terveys on Suomessa huippuluokkaa

Markkinakatsaus: Kanamäärä on laskussa talven ajan – kasvua ennakoidaan koko ensi vuodelle

MTK:n Mauno Ylinen ilahtui gallupin tuloksista: "Vahva kannanotto kotimaisen lihan puolesta"