Keski-Suomen MTK-väki toi naudan Jyväskylän yliopistolle – vastassa olivatkin eläinaktivistit - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Maatalous

Keski-Suomen MTK-väki toi naudan Jyväskylän yliopistolle – vastassa olivatkin eläinaktivistit

Ennuste-lehmän omistaja Satu Jalkanen pitää maatalouden vastustajia luonnosta irtaantuneina.
Petteri Kivimäki
Laukaalaisviljelijä Satu Jalkasen lapinlehmä Ennuste otettiin tänään vastaan Jyväskylän yliopistolla niin aktivistien kuin lapsilauman voimin.

MTK-Keski-Suomen johtokunta ja maaseutunuorten valiokunta tempaisivat tänään tiistaina aamupäivällä Jyväskylässä.

Laukaan Lievestuoreella maatilaa pitävän Satu Jalkasen lapinlehmä Ennuste tuotiin Jyväskylän yliopiston Seminaarimäen kentälle kaiken kansan ihmeteltäväksi.

"Haluamme kertoa ihmisille, miten lehmä toimii. Niin hirveän paljon on ollut viime aikoina ollut liikkeellä erilaisia uskomuksia, että halusimme osaltamme levittää oikeaa tietoa asioista", maanviljelijä Tommi Lunttila Äänekoskelta kertoo.

Keski-Suomen MTK-väen aamupäivä sai yllättävän käänteen, kun yliopistolla lehmää olikin ottamassa vastaan joukko tuohtuneita eläinaktivisteja.

"Kävin pitkän keskustelun eläinaktivistien kanssa suomalaisen maataloustuotannon ympäristöystävällisyydestä ja etiikasta", MTK-Keski-Suomen puheenjohtaja Tero Lahti kertoo.

"Paljon saimme syytöksiä siitä, että vasikat riistetään emoiltaan ja eläimiä tapetaan. Tämä etiikkaa koskeva keskustelu on vaikein osa-alue, siinä ei oikein päästy eteenpäin. Aktivistit kertoivat kuitenkin suosivansa kotimaista kasvisruokaa, siitä olimme samoilla linjoilla", Lahti sanoo.

Uuraislaisen viljelijän Tomi Ahosen mielestä monet kaupunkilaiset ovat vieraantuneita luonnon kiertokulusta.

"Siihen tulokseen tuli, kun näitä aktivistien juttuja kuunteli. Onneksi aktivistien lähdettyä on tullut monta myönteistä kohtaamista. Useat ohikulkijat ovat suhtautuneet todella positiivisesti kotimaiseen maatalouteen."

Ennuste-lehmän omistaja Satu Jalkanen pitää maatalouden vastustajia luonnosta irtaantuneina.

"On vieraannuttu luonnosta, maaseudustakin. Eläimet ovat ihmeellinen asia, ei ole totuttu näkemään läheltä elävinä. Vieraantuminen ruokkii kaikenlaisia ennakkoluuloja", Jalkanen pohtii.

Seminaarimäen kentälle saapui eläinaktivistien poistuttua suuri joukko ala-asteikäisiä lapsia viereisestä alakoulusta.

"Lapset suhtautuvat lehmään myönteisen uteliaasti. Kun kysyin, että kuka teistä on aiemmin nähnyt elävän lehmän, taisi nousta noin yksi käsi sadasta. Kaupunkilaislapsille lehmä on outo asia", Tommi Lunttila toteaa.

Lue lisää

Maarianhaminan kaduille ilmestyi erikoinen juhannuskulkue – karanneet naudat tepastelevat Ålandstidningen-lehden videolla

Näin vanhemmat voivat välttää uupumisen koronakriisin keskellä – asiantuntijat kannustavat pitämään mielessä kolme tärkeää asiaa

Ihmisillä on sukunimiä, lehmillä nimisukuja – Ketterä, Reipas ja Valpas; Melli, Imelä ja Pätkis...

Vapo sai Business Finlandilta viisi miljoonaa euroa uusien tuotteiden kehittämiseen suobiomassoista – käynnistää 11 hankkeen ohjelman