Mela tukee työturvallisuustutkimusta – tavoitteena "nolla tapaturmaa" - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Maatalous

Mela tukee työturvallisuustutkimusta – tavoitteena "nolla tapaturmaa"

Maatalousyrittäjät ja apurahansaajat tekevät usein työtä vaihtelevissa olosuhteissa ja monesti yksin.
Kari Salonen
Työturvallisuutta voidaan maataloudessa edistää esimerkiksi asianmukaisia suojaimia käyttämällä. Kuvituskuva.

Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela on myöntänyt kahdelle maatalousyrittäjien ja apurahansaajien työturvallisuushankkeisiin keskittyvälle tutkimushankkeelle yhteensä 60 000 euron apurahat.

Tampereen yliopistossa tehtävää tutkimusta "apurahatutkijoiden psykososiaalisen turvallisuusilmapiirin yhteydestä työhyvinvointiin" Mela tukee 43 000 eurolla.

Toinen Melan myöntämän apurahan saaja on Jarkko Leppälän tutkimus työturvallisuuden muutosjohtamisesta ja työurien pidentämistä edistävistä motivaatiotekijöistä maataloudessa. Se saa 17 500 euroa.

Tutkimusapurahojen saajista päätti Melan tapaturma-asiain työturvallisuusjaosto tänään tiistaina pidetyssä kokouksessa.

Mela myöntää työturvallisuusapurahoja vuosittain. Niillä rahoitetaan tutkimus- ja kehitystoimintaa, jonka avulla parannetaan viljelijöiden, kalastajien, poronhoitajien, metsänomistajien ja apurahansaajien työturvallisuutta ja työhyvinvointia.

Tänä vuonna apurahojen myöntämisessä oli painopisteenä jo olemassa olevan tutkimustiedon hyödyntäminen ja tuotteistaminen. Lisäksi tuettavilta tutkimushankkeilta odotetaan myös uuden tutkimustiedon tuottamista.

Jaosto korosti jakoperusteissaan myös työtapaturmien ennaltaehkäisyä. Teemana Melan ensi vuoden työhyvinvointityössä on "Nolla tapaturmaa".

Maataloustyössä työn sitovuus, kiire, fyysinen rasitus sekä koneiden ja laitteiden käyttö lisäävät tapaturmariskiä. Apurahansaajilla työhyvinvointia puolestana heikentävät muun muassa työn epäsäännöllisyys ja epävarmuus.

"Maatalousyrittäjät ja apurahansaajat tekevät usein työtä vaihtelevissa olosuhteissa ja monesti yksin", Melan tiedotteessa todetaan.

Lue lisää

Rakennusliitto: Koronakevät ja helle nostaneet esiin vakavia puutteita työmailla – erityisessä vaarassa ovat torninostureissa työskentelevät

Emeritusprofessori: Meillä jokaisella on velvollisuus käyttää maskia – miksi mediassakin ohjeistetaan ”yskimään tai aivastamaan hihaan”?

Luke kerää kyselyllä tietoa maatilojen työturvallisuudesta – tuloksista apua koronakevään ongelmien ratkomiseen

Suositus kasvomaskien käytöstä tärkeä