LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Maatalous

Mela tukee työturvallisuustutkimusta – tavoitteena "nolla tapaturmaa"

Maatalousyrittäjät ja apurahansaajat tekevät usein työtä vaihtelevissa olosuhteissa ja monesti yksin.
Kari Salonen
Työturvallisuutta voidaan maataloudessa edistää esimerkiksi asianmukaisia suojaimia käyttämällä. Kuvituskuva.

Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela on myöntänyt kahdelle maatalousyrittäjien ja apurahansaajien työturvallisuushankkeisiin keskittyvälle tutkimushankkeelle yhteensä 60 000 euron apurahat.

Tampereen yliopistossa tehtävää tutkimusta "apurahatutkijoiden psykososiaalisen turvallisuusilmapiirin yhteydestä työhyvinvointiin" Mela tukee 43 000 eurolla.

Toinen Melan myöntämän apurahan saaja on Jarkko Leppälän tutkimus työturvallisuuden muutosjohtamisesta ja työurien pidentämistä edistävistä motivaatiotekijöistä maataloudessa. Se saa 17 500 euroa.

Tutkimusapurahojen saajista päätti Melan tapaturma-asiain työturvallisuusjaosto tänään tiistaina pidetyssä kokouksessa.

Mela myöntää työturvallisuusapurahoja vuosittain. Niillä rahoitetaan tutkimus- ja kehitystoimintaa, jonka avulla parannetaan viljelijöiden, kalastajien, poronhoitajien, metsänomistajien ja apurahansaajien työturvallisuutta ja työhyvinvointia.

Tänä vuonna apurahojen myöntämisessä oli painopisteenä jo olemassa olevan tutkimustiedon hyödyntäminen ja tuotteistaminen. Lisäksi tuettavilta tutkimushankkeilta odotetaan myös uuden tutkimustiedon tuottamista.

Jaosto korosti jakoperusteissaan myös työtapaturmien ennaltaehkäisyä. Teemana Melan ensi vuoden työhyvinvointityössä on "Nolla tapaturmaa".

Maataloustyössä työn sitovuus, kiire, fyysinen rasitus sekä koneiden ja laitteiden käyttö lisäävät tapaturmariskiä. Apurahansaajilla työhyvinvointia puolestana heikentävät muun muassa työn epäsäännöllisyys ja epävarmuus.

"Maatalousyrittäjät ja apurahansaajat tekevät usein työtä vaihtelevissa olosuhteissa ja monesti yksin", Melan tiedotteessa todetaan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ongelmana lomittajapula: ”Esimerkiksi koulun lomaviikot ovat kysyntähuippuja, jolloin sekä yrittäjät että lomittajat haluaisivat lomailla”

Maatalousyrittäjien työuupumus ja taloudellinen tilanne huolestuttavia – "Ongelmat entistä vakavampia", sanoo asiantuntija

Kansaneläkettä saavien viljelijäeläkeläisten tulot voivat nousta – Melan toimintaan hallituksen eläke-esitys ei vaikuta